Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Aktuelno » 1. TRKA SA PSIMA u Beogradu 5. juna

1. TRKA SA PSIMA u Beogradu 5. juna

Trka sa psima prvi put u Beogradu!

Nakon nedavno održanog Beogradskog maratona očekuje nas još jedna trka, ali ovaj put sa kućnim ljubimcima. U pitanju je 1. Trka sa psima koja će se održati u nedelju 5. juna u Parku Ušće.

O čemu se tačno radi pitali smo organizatore, Martinu Laskač, direktorku rekreativnog trkačkog kluba Capital Crew Belgrade i Miloša Jevića profesionalnog trenera pasa iz kinološkog društva 5Zona.

“U pitanju je timska trka, gde tim čine jedan čovek i jedan pas. Kako bi zadržali zabavni karakter događaja, odlučili smo se za stazu od samo 2 kilometra. Takođe, ne postoje obavezujući uslovi vezano za opremu za trčanje. Svi mogu neometano učestvovati na trci koristeći opremu za psa koju i inače koriste u svakodnevnoj šetnji.” rekla je Martina.

Definitivno najčupavija trka u gradu!

Iako je takmičarski karakter trke ovde u drugom planu, obezbeđene su nagrade za prva tri mesta u muškoj i ženskoj konkurenciji. A svi prisutni su pozvani da na dan trke učestvuju u sakupljanju hrane i opreme za pse za Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda BETA. Svaka granula znači! Pored hrane, učesnici će moći da doniraju sve tipove opreme za pse, igračaka, lekova. Udruženje u svakom trenutku ima preko 50 životinja o kojima brine, obezbeđuje im sigurno mesto za boravak, hranu i medicinsku negu dok ne nađu svoj trajni dom i porodicu.

Miloš ne samo da je trener pasa, već je i maratonac te su mu bliski i psi i trčanje.

Kao neko ko je istrčao i polumaraton sa svojim psom, zaista mogu da kažem da trčanje sa psom može biti pravo uživanje. Stalno sa sobom imate partnera, koji ne priča ne zamajava vas, a i uvek prarti vaš ritam. Trku sa psima bih preporučio svim vlasnicima pasa. Preduslov je naravno da pas bude zdrav, a distancu od 2km oni pređu i u šetnji. U krajnjem slučaju, možete kombinovati trčanje i šetnju.”

Organizatori apeluju da pas mora biti na povodniku tokom trajanje cele trke. Ukoliko pas trči sa ogrlicom, to znači više kontrole za vlasnika, i onda je cilj da pas i čovek trče jedan pored drugog. Ukoliko vas pas vuče i to vam odgovara, i to je ok, ali onda se savetuje korišćenje ama za psa umesto ogrlice, i elastičnog povodnika za trčanje koji se vezuje oko struka trkača. Obe opcije su u sasvim redu.

Postoji i par pravila kojih se učenici moraju pridržavati, te sledeće nije dozvoljeno:

– učešće na trci bez psa

– učešće na trci sa dva ili više pasa

– učešće na trci bez povodnika

Poznato je da redovno bavljenje fizičkom aktivnošću ima brojne blagodeti za zdravlje čovek, ali i ima i za psa. Posebni benefiti trčanja sa psom leže u tome što pas na ovaj način sigurno dobija dovoljno fizičke aktivnosti, provodi dodatno vreme sa svojim vlasnikom, a sve se održava na otvorenom. Za početak nije potrebno nikakvo posebno ulaganje u opremu.

Nedelja 5. jun u 11h u parku Ušće je mesto okupljanja za sve šapice i njuške.

Plan treninga za početnike!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top