Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 16. nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

Ove nedelje, zahvaljujući ojačavanju mišića, Vaša beba radi na podizanju glave i vrata iz zakrivljenog položaja. Sposobnost za ispravljanje, daje mogućnost sedenja.

16-nedelja-trudnoce

16. nedelja trudnoće

Vaš fetus sada takođe učestalo pokreće ruke i noge. Ove vežbe mogu prouzrokovati znojenje, budući da su znojne žlezde već formirane (naravno, Vaša materica će sačuvati stvari na pravoj temperaturi). Ponekada između ovog perioda i 20. nedelje možete biti u mogućnosti da po prvi put osetite bebine pokrete.

Ali ne brinite se ukoliko još ništa ne osećate. Vaše dete je još uvek veoma malo – oko 11 – 12 cm dugačko i oko 80 grama teško, i uticaj amnionske tečnosti otežava Vam da sada osetite bebine pokrete.

Problemi sa spavanjem?

Spavanje u trudnoći može da bude problem. Preporučljivo je da spavate na boku za vreme trudnoće. Smatra se da ležanje na leđima može povećati pritisak na krvni sud koji vraća krv u Vaše srce. Šta više, spavanje na leđima može pogoršati bolove u leđima, pogotovo kako postajete sve veći. I, naravno, kako Vaš stomak raste otežava Vam spavanje na stomaku, čak iako to ponekad želite. Trebaće Vam vremena da se naviknete da spavate na boku. Spavanje na levoj strani je najbolje, budući da povećava cirkulaciju, što pomaže smanjenju mogućnosti oticanja, proširenja vena, i drugih tegoba koje uzrokuje slaba cirkulacija. 
Mnoge žene smatraju da jastuk celom dužinom tela čini spavanje na boku udobnijim. Možete takođe pokušati da prebacite nogu preko noge da biste ste se lakše održali na strani.

16. nedelja trudnoće

Prošle nedelje ste shvatili da gubite kosu… Ove nedelje ste počeli da gubite dah… Hormoni u trudnoći čine Vaš udah dubljim nego što ste navikli. Ovo pomaže bebi da dobije obilnu količinu vazduha, ali Vi se možete osećati dosta neugodno. Kasnije u trudnoći Vaša materica koja raste će povećati problem vršenjem dodatnog pritiska na dijafragmu i smanjenjem prostora u kojem se Vaša pluća mogu proširiti. Gubitak daha neće naškoditi ni Vama ni Vašoj bebi. Ukolilko vas gubitak daha zabrinjava, obratite se Vašem lekaru.

Sada je vreme da popričate sa Vašim lekarom o razlozima za i protiv prenatalnog skrininga radi otkrivanja urođenih defekata kao što su Daunov sindrom i spina bifida. Ovaj jednostavni test krvi mora se vršiti između 16. I 18. nedelje.

Tokom 16. nedelje, Vaša beba počinje da čuje i odgovara na zvuke. Nastavite sa pevanjem i pričanjem bebi. Prenatalna stimulacija je jako važna.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top