rana rezervacija jesen 2019
Naslovna » Aktuelno » 70 godina Malog pozorišta DUŠKO RADOVIĆ

70 godina Malog pozorišta DUŠKO RADOVIĆ

Svečanim programom koji će biti održan u sredu 23. oktobra u 20 sati, MALO POZORIŠTE „DUŠKO RADOVIĆ” proslaviće 70 godina rada. Tom prilikom će biti izveden muzički program, prikazana projekcija dokumentarnog filma o pozorištu kao i dodeljene jubilarne i godišnje nagrade – „Marija Kulundžić”, „Milena Načić” i „Božidar Valtrović”. Na Dan Malog pozorišta „Duško Radović” prvi put na našim scenama biće izvedena drama za decu Jordana Cvetanovića u režiji Juga Radivojevića – „Srce u junaka Kraljevića Marka”.

Dan MALOG POZORIŠTA „DUŠKO RADOVIĆ” 23. oktobar, je datum kada je 1949. godine prikazana prva premijera predstave tadašnjeg Pozorišta lutaka NP Srbije „Pepeljuga” Vladimira Nazora u režiji Predraga Dinulovića.

Jordan Cvetanović

„SRCE U JUNAKA KRALJEVIĆA MARKA”

 

Režija: Jug Radivojević

Scenograf: Aleksandar Denić

Kostimograf: Tatjana Radišić

Kompozitor: Aleksandar Srebrić

Dramaturg na predstavi: Gordana Goncić

Scenski govor: Radovan Knežević

Scenski pokret/Pomoćnik reditelja: Igor Damnjanović

 

Igraju:

Marko Kraljević……………………BOGDAN BOGDANOVIĆ

Teodora……………………………………..KATARINA DIMITRIJEVIĆ

Musa Kesedžija………………………….LAZAR  MILJKOVIĆ

Šarac………………………………………..ARSENIJE TUBIĆ

Vila Ravijojla………………………..IVANA ADŽIĆ

Buzdovan…………………………………..MILOŠ ANĐELKOVIĆ

Rujna…………………………………………..ALEKSANDRA  ANĐELKOVIĆ

 

O PREDSTAVI

Veliki praznik za svako pozorište je praizvedba komada našeg savremenog pisca. Ovoga puta, to je dvostruka radost – na Dan Malog pozorišta „Duško Radović”, prvi put na našim scenama biće izvedena drama Jordana Cvetanovića SRCE U JUNAKA KRALJEVIĆA MARKA.

 

Kako se postaje junak i šta to od nas čini junaka? Da li je to hrabro srce, odvažnost i snaga, ili prijateljstvo i odanost? Da li su to mudrost i mašta ili možda sreća, radost i uživanje u životu? Ili sve to zajedno spojeno u savršenu harmoniju koja nas inspiriše, podstiče i gura u nove pobede? Likovi ove predstave su baš to – neodvojivi delovi velikog Kraljevića Marka, bez kojih on ne bi bio to što jeste – veliki junak.

 

Priča o Kraljeviću Marku traje vekovima i nikada ne prestaje, jer on je zauvek deo svih nas. Svih nas koji u našim malim, svakodnevnim životima pokušavamo da savladamo prepreke, pobedimo neke naše Muse Kesedžije i zadobijemo srce voljene osobe.

 

A biti junak pre svega znači biti čovek. Čovek koji voli.

 

Gordana Goncić

 

BIOGRAFIJE AUTORA

 

Jug RADIVOJEVIĆ rođen je 1. marta 1972. godine u Beogradu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Vranju. Karijeru je započeo u pozorištu „Bora Stanković” u Vranju, uz oca upravnika, reditelja i glumca i majku glumicu.

 

Diplomirao je u JDP-u u Beogradu predstavom „Koštana” Bore Stankovića. Do sada je režirao preko 100 predstava u pozorištima Srbije i regiona. Dobitnik je preko 50 najznačajnijih nagrada u zemlji i inostranstvu.

 

Jordan CVETANOVIĆ (Nikšić, 1982) je dramski pisac, kolumnista i ideja mejker. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija, u Beogradu.

Napisao je zbirku kratkih priča „Priče za tešku noć” (uspavanka za odrasle), u izdanju Prosvete.

 

Autor je drame „Terapija”, koja se uspešno izvodila više od jedne decenije na repertoaru pozorišta Atelje 212, kao i na OF Brodveju u Njujorku. Ostale drame: „Pretis lonac” (drama za poneti), „Dilovanje emocija”, „Simptomi”, „Otac i sin”, „Izgubljen slučaj”, „Kad je Niče plakao”…

 

Dobitnik je Mihizove nagrade, nagrade za dramsko stvaralaštvo, 2010. godine.

Njegova dela prevođena su na engleski, francuski, albanski, mađarski i slovenački jezik.

 

Objavljuje svoje članke u štampanim i elektronskim medijima u Srbiji i u inostranstvu.

 

Živi i radi na relaciji Beograd-Berlin.

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top