Naslovna » Trudnoća » Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća

getty

Vanmaterična trudnoća – Graviditas extrauterina

Jedino pogodno mesto za usađivanje oplođene jajne ćelije i razvoj trudnoće je materična šupljina. Jajna ćelija se oplodi obično u proširenom delu jajovoda. Počinje da se deli i putuje prema materici u čijoj šupljini se usađuje. Dešava se nekad da se oplođena jajna ćelija na svom putu ka materici zadriži i stekne sposobnost usađivanja pre nego što je došle do materice. Tada se ona usadi negde van materice. Tako nastaje vanmaterična trudnoća.

Uzroci nastanka vanmaterične trudnoće

Najčešći uzrok nastanka vanmaterične trudnoće je suženje jajovoda. Ono najčešće nastaje kao posledica zapaljenja Klamidijom trahomatis, gonokokom ili gnojnim bakterijama. Može nastati i zbog urođenih promena na jajovodima ili pritiska okolnih organa ili tumora na njih. Javlja se i kod postojanja endometrioze na jajovodima.

Gde se razvija vanmaterična trudnoća?

Vanmaterična trudnoća se najčešće razvija u jajovodima (tubarna trudnoća), dosta ređe u trbušnoj duplji (abdominalna trudnoća), a najređe na jajnicima. Smatra se da se jajna ćelija najpre usadi u jajovodu, a da kasnije dolazi do izbacivanja ovuluma u trbušnu duplju, gde se ona usadi na jajnik ili trbušnu maramicu.

Šta se dešava sa začetkom koji se usadio van materice?>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top