Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » ADHD poremećaj

ADHD poremećaj

Kako organizovati život detetu sa ADHD poremećajem?

ad

ADHD je poremećaj pažnje koji može pratiti i hiperativnost, najčešće se javlja u ranom detinjstvu, a može da se nastavi i u kasnijem periodu, tokom odrastanja, pa i u zrelom dobu. Roditelji čija deca pate od ovog poremećaja znaju koliko je teško živeti sa tim – kako za njih, tako i za njihovo dete. Upravo je zato potrebno mnogo strpljenja, razumevanja, prihvatanja, ali i promene određenih svakodnevnih aktivnosti u skladu sa potrebama.

Pojedini saveti mogu pomoći roditeljima da organizuju svakodnevnicu svom detetu koje pati od ADHD poremećaja, čime će im olakšati, a možda i ublažiti simptome sa kojima se konstantno susreću. Ovi saveti mogu pojednostaviti i olakšati odnos između roditelja i deteta sa ADHD-om, što će rezultirati pozitivnim efektom na sve.

– Budite jasni i koncizni kada se obraćate detetu. Kratke, precizne ali i pozitivne poruke i uputstva olakšaće vašu komunikaciju.

– Obratite više pažnje na situacije u kojima se vaše dete ponelo primereno i pohvalite ga, kako rečima tako i zagrljajem, poljubcem, iskrenim osmehom. Na ovaj način i dete će češće obraćati pažnju na svoje ponašanje i trudite će se da ponavlja svoje dobre postupke kako bi se opet osećalo lepo zbog podrške i ljubavi koju mu pružite, a zbog svega toga njegovo samopouzdanje će se popraviti i porasti.

– Kao što bi trebalo više pažnje da posvetite dobrom ponašanju deteta, kako biste ga adekvatno pohvalili, isto toliko je potrebno da ignorišete svaki negativni postupak i neadekvatno ponašanje deteta. Naravno, ignorisanje ovakvog ponašanja je moguće samo kada ste u potpunosti sigurni da se dete u tim situacijama neće povrediti ili nešto tome slično.

– Postepeno mu dajte sve više obaveza i odgovornosti kako bi zaokupili njegovo vreme, naučili ga da bude organizovano i kako bi važbalo koncentraciju i posvećenost, malo po malo.

– Deci sa ADHD poremećajem pažnje potreban je plan i program kojeg će se oni pridržavati, što će pozitivno uticati i na njihovu hiperaktivnost. Pokušajte da pažljivo isplanirate i ukombinujete sve školske i druge aktivnosti svog deteta, i naučite ga da se toga pridržava sve dok mu ovakav tempo ne pređe u naviku.

– Deca u najranijem periodu odrastanja u velikoj meri oponašaju odrasle iz svog okruženja, a najviše roditelje. Zato – obratite pažnju i na svoje ponašanje kada ste u blizini deteta, jer šta možete očekivati od njega ukoliko vi galamite? Naravno da će i dete uraditi to isto, misleći da je to ispravno jer mama/tata to rade.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top