Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Deca » Predškolci » Ako štediš–više vrediš

Ako štediš–više vrediš

ako-stedis-vise-vredis-enco-book

Ako štediš–više vrediš, finansijsko opismenjavanje građana

Nužna potreba za finansijskim obrazovanjem građana Srbije nastala je kao rezultat promena koje je donela ekonomska kriza, tranzicioni procesi koji još uvek nisu završeni i njihove posledice na drastičan pad životnog standarda građana, ali i sve veća ponuda raznih finansijskih proizvoda i usluga koje građani malo razumeju.

Finansijsko obrazovanje doprinosi stvaranju lične odgovornosti u donošenju odluka važnih za budućnost svakog pojedinca i to od najranijeg uzrasta. Knjigom i kvizom „Ako štediš – više vrediš“, ali i priručnikom za roditelje i nastavnike stvorena je osnova za sticanje elementarnih znanja iz oblasti finasija, odgovornosti prema novcu, njegovom sticanju, trošenju i štednji.

ENCO BOOK je izdavačka kuća koju deca i roditelji prepoznaju najviše po edukativnoj ediciji „Putovanje kroz znanje“, ediciji interaktivnih kvizova.
Kroz ovu ediciju obradili su do sada mnoge teme važne za odrastanje dece, kao što su zdravlje i zdrav način života, saobraćaj, tj. bezbedno kretanje do škole, upoznavanje Srbije, priprema dece za polazak u školu…

Tema koja se nametnula kao potreba je tema novca i odgovornog odnosa prema novcu. Neophodno je da se deca što pre edukuju o ovoj temi kako bi se „sutra“ što bolje snalazila u brzom načinu života, da se suoče i izbore sa finansijskim izazovima.

Interaktivni kviz AKO ŠTEDIŠ -VIŠE VREDIŠ je deo celine tj. deo kompleta literature za decu, roditelje i nastavnike, kao didaktičko sredstvo za proveru i ponavljanje usvojenog gradiva. Cilj mu je da pomogne nastavnicima da čas bude zanimljiviji, dinamičniji i da kroz igru deca ponove ono što su iz druge literature naučila. Na kraju časa, petominutna provera znanja kroz pitanja i odgovore, doprineće da znanja budu trajnija.
Kviz sadrzi 46 pitanja i prati teme i pojmove iz knjige na istu temu za decu, kao što je novac (gde je i kada nastao), šta je to štednja, džeparac, kredit, kamata, cena, solidarnost, resursi, osiguranje, impulsivna kupovina…

Ako štediš–više vrediš

Kviz može da se koristi u direktnom radu sa učenikom ali mogu i da se oforme grupe i da se učenici takmiče međusobno.
Način korišćenja kviza je jednostavan, pitanja su koncipirana tako da su na svako pitanje ponuđena tri odgovora. Dete treba pažljivo da pročita pitanje i sva tri ponuđena odgovora i odabere onaj za koji misli ili zna da je tačan. Tačan odgovor nalazi se na sledećoj strani, poleđini, uz objašnjenje tog pojma. Jedan od ponuđenih odgovora je uvek sličan i služi da unese zabunu, a treći daje malu dozu zabave. Ovakav način učenja kroz igru je deci zanimljiv, a znanja stečena na ovaj način su trajnija.

Cilj je da deca ovim kvizom nauče kako ljudi zarađuju novac, šta im novac omogućva, ali da se najvažnije stvari u životu ipak ne mogu kupiti novcem, kao što su zdravlje, ljubav i prijateljstvo.

Metodičari nastave s pravom tvrde da bolje učimo u mladosti i da ono što je do tančina naučeno ostaje zauvek zapamćeno.

Ako štediš – više vrediš,  Komplet literature za učenike, nastavnike i roditelje

Prvi koraci finansijske pismenosti…>> 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top