Javor-Zimske carolije
Naslovna » Deca » Predškolci » Ako štediš–više vrediš

Ako štediš–više vrediš

ako-stedis-vise-vredis-enco-book

Zašto prvi koraci finansijske pismenosti? Zašto štednja? 

2005. Posle prvih velikih finansijskih krahova, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), organizuje prvo međunarodno istraživanje o finansijskom obrazovanju građana
2005. OECD je izdala Preporuke za principe dobre prakse za razvoj finansijskog obrazovanja
2008. OECD je oformila Međunarodnu mrežu za finansijsko obrazovanje
2012. je kroz PISA testiranje rađeno prvo međunarodno istraživanje finansijske pismenosti kod mladih (uzrast 15 godina). Učestovalo je 14 zemalja (Slovenija i Hrvatska iz našeg okruženja).
2012. Narodna banka Srbije pravi Strategiju na polju finansijske edukacije za period 2012 – 2015.
Od 2012. Savez učitelja Republike Srbije i Kompanija Dunav osiguranje, sprovode obuku nastavnika i vaspitača za razvijanje emocionalne i finansijske pismenosti.

Finansijska pismenost kroz PISA testiranja
Testiranja finansijske pismenosti, kao uostalom ni finansijsko obrazovanje, nemaju dugu tradiciju. Pisa studija realizovana 2012. godine prvo je internacionalno testiranje ove oblasti postignuća. Ipak, 65 zemalja učesnica, respektabilan broj zemalja koje razvijaju ili su razvile nacionalne strategije za finansijsko obrazovanje, kao i rad na uspostavljanju principa finansijskog obrazovanje govore da je reč o oblasti postignuća čiji je značaj nesumljiv, kao što je nesumljiva i odgovornost obrazovnih sistema za kultivisanje finansijske pismenosti kod učenika.

Finansijska pismenost – novina u zakonskoj regulativi
Ministarsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je Narodna Skupština donela u junu 2013. godine, finansijsku pismenost, po prvo put, uvrstila u ciljeve i ishode osnovnog obrazovanja:
Ciljevi osnovnog obrazovanja i vaspitanja jesu, između ostalog i sticanje kvalitetnih znanja i veština i formiranje vrednosnih stavova jezičke, matematičke, naučne, umetničke, kulturne, medijske, tehničke, finansijske i informatičke pismenosti, neophodnih za nastavak školovanja i aktivnu uključenost u život porodice i zajednice.
Ishodi nakon završetka osnovnog obrazovanja i vaspitanja su da će učenici, između ostalog biti i funkcionalno pismeni u matematičkom, naučnom i finansijskom domenu.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top