Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Beba se spustila

Beba se spustila

beba-se-spustila

Beba se spustila

Sve ove navedene posledice spuštanja bebe mogu potpuno da izostanu ako inače nosite bebu nisko, tada nećete uočiti bitnu razliku. Ako niste inače imali veći problem sa disanjem ili gorušicom u trudnoći, spuštanje bebe može da prođe nezapaženo.

Najpouzdaniji način da se potvrdi da je bebina glava u karličnom kanalu je pregled lekara. Vaginalnim pregledom lekar utvrđuje da se glava pipa u karlici, a spoljašnjim pregledom da je glava fiksirana što znači da je došla do išijadičnih spina, koštanih ispupčenja na karlici. Ovaj položaj se naziva nultim (0) stepenom jer mnogi lekari dele karlicu na nekoliko nivoa od -5 do +5 ili od -3 do +3. Ako je beba tek počela da se spušta može biti na položaju – 4 ili -5 što se zove “plivanje”, a kada porođaj počne glava dolazi na +1, +2 i tako sve do +5 kada se pojavljuje na spoljašnjem vaginalnom otvoru.

Beba se spustila

Šta položaj bebe znači za porođaj?

Na osnovu početne pozicije bebine glave može da se pretpostavi da će više morati da gura ona žena čija je beba bila višlje ali to nije pravilo jer početni položaj nije jedini faktor koji utiče na napredovanje u porođaju.

Takođe se očekuje da kada je glava angažovana trebalo bi da bez poteškoća prođe kroz karlicu za razliku od one koja nije još uvek u karličnom kanalu a porođaj je počeo. Ovo se posebno odnosi na žene koje su već rađale, njihove bebe takođe prolaze bez zastoja kroz karlicu iako su na početku porođaja još uvek “plivale”.

Spuštanje bebe je znak da će porođaj uskoro početi ali kada tačno to niko ne može u napred da vam kaže. “Uskoro” sigurno ali to može da bude sada, za sat vremena, ali i za tri nedelje. Mehanizam koji pokreće porođaj još uvek predstavlja veliku nepoznanicu pa je svako predviđanje nezahvalno da ne bi usledilo razočarenje ako se ne obistini.

Potrebno je da budno motrite na signale koji ukazuju na početak porođaja, odlazite na redovne preglede kod lekara i strpljivo sačekate trenutak kada ćete odmorne i spremne otići u porodilište.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top