Leto u Moni 2019
Naslovna » Dešavanja » Besplatne letnje radionice za decu u Dečijem kulturnom centru

Besplatne letnje radionice za decu u Dečijem kulturnom centru

Letnji klub ORkiCA

Letnji klub ORkiCA je mesto gde, kroz igru i druženje, u bezbednom okruženju i uz stalni nadzor stručnog edukatora, deca istražuju i uče o prirodi i životinjama. Program dečjeg kluba ORkiCA realizujemo kroz interaktivne kreativne radionice u oblasti dobrobiti životinja i zaštite prirode. Teme obrađujemo kroz crtež, priču, glumu, kviz, detektivske i druge igre, izradu skulptura, debatu i diskusiju. Učimo i zabavljamo se u samostalnom ili timskom radu. U radu Dečjeg kluba ORkiCA mogu učestvovati deca od 6 do 12 godina, svakog četvrtka u 11 časova (Jul: 4,11,18, 25; Avgust: 1, 8, 15, 22, 29.)

Teme koje Program Dečjeg kluba ORkiCA obuhvata u oblasti ZAŠTITE PRIRODE:

Svetska staništa (šume, pustinje, reke, okeani, savane …)
Priroda Srbije i Zapadnog Balkana
Priroda na farmi (zaštita prirode u poljoprivredi)
Reciklaža
Zaštićeni delovi prirode
Zagađenje otpadom
Zaštićene vrste

Teme koje Program Dečjeg kluba Orkica obuhvata u oblasti DOBROBITI ŽIVOTINjA:

Kućni ljubimci i mi
Ponašanje prema životinjama (pitomim i divljim)
Životinje na farmi
Životinje u zoo vrtu
Životinje u ogledima
Pomoć pticama u zimskom periodu

LETNjA RADIONICA GRAFIKE od 05.08. do 16.08.2019. god.

Umetnička grafika jedna je od grana likovne umetnosti čiju specifičnost prestavljaju grafičke tehnike i posrednost rada. Da bi grafički rad/list nastao potrebno je izraditi matricu. Osim što ovakav rad predstavlja izazov za decu, jer osim crteža / skice zahteva dosta radioničkog rada, takođe pruža mogućnost umnožavanja.

Grafika u domaćoj školskoj likovnoj praksi nije zastupljena u velikoj meri te u organizaciji Grafičke radionice, tokom letnjeg raspusta, vidimo mogućnost da zainteresovani učenici starijih razreda (od V do VIII) i srednjih škola nauče malo više o grafici i kreativno provedu deo raspusta. U toku radionice rade se tehnike: linorez, linorez u boji, bakropis, akvatinta, suva igla.

Prvi dan: Upoznavanje polaznika sa programom rada radionice, Rad na skicama za tehniku linoreza. Skice se izvode tušem i četkicom na papiru. Izbor skice koja će se izvesti u tehnici linoreza.

Drugi dan: Prenošenje skice na linoleum. Rezanje ploče za linorez. Štampanje probnih otisaka, dorada ploče.

Treći dan: Štampanje linoreza. Dorada ploče.

Četvrti dan: Štampanje linoreza u boji. Dorada ploče.

Peti dan: Potpisivanje nastalih grafičkih listova u tehnici linoreza. Razgovor o nastalim grafikama.

Šesti dan: Izrada skica za tehniku bakropisa/suve igle – tuš i pero. Izbor skice za grafiku u tehnici bakropisa/suve igle.

Sedmi dan: Prenošenje skice na ploču za bakropis/suvu iglu. Rad na ploči.

Osmi dan: Štampanje grafike u tehnici bakropisa. Dorada ploče za tehniku akvatinte.

Deveti dan: Štampanje grafika.

Deseti dan: Potpisivanje nastalih grafičkih listova i razgovor o nastalim grafikama.

Predviđeno je da u toku radionice svaki polaznik izvede najmanje dve grafike u dve do tri tehnike a odštampa više grafičkih listova.
Najmanje po jedan otisak od svake nastale grafike ostaje u zbirci radionice.

Letnja radionica grafike traje 10 radnih dana – 2 sedmice.
Broj učesnika: 15-20 polaznika
Vode: Mirjana Filipović-Kuruzović i Aleksandar Kuruzović

FLORA MIRABILE – Čarobni svet biljaka
Prikaz i upotreba flore u umetnosti, nauci i svakodnevnom životu

Cilj programa je da se mladi senzibilišu za raznovrsno viđenje i doživljavanje biljnog sveta koji nas okružuje i već vekovima predstavlja inspiraciju umetnicima i naučnicima. Kako je obrazovanje isključivo komunikacijski proces (verbalni i neverbalni), stvoriće se obogaćena sredina za primanje edukativne informacije. Putem interaktive edukativne prezentacije učesnici će steći znanje o različitim botaničkim i biološkim fenomenima, zatim o širokim pojavnim oblicima flore u umetnosti.

Efekat projekta je razvijanje ekološke svesti, ljubavi prema prirodi i motivacija za umetničko izražavanje inspirisano prirodom:

PROŠETAJ SVOJE DRVCE – Minijaturni reljefi inspirisani tašmajdanskim i pionirskim parkom

8. 9. i 10. jul od 10 do 12 časova

Prvi dan: Šetnja po tašmajdanskom/ pionirskom parku i fotografisanje interesantnih floralnih motiva (kore drveta, listića, travčica, plodova, cvetića); Razgovor o značaju biljnog sveta za zdraviji život u gradu i na koji način svako od nas može da se uključi u očuvanje i oplemenjivanje životne sredine.

Drugi i treći dan: radioničarski deo; na osnovu fotografija učenici će praviti minijaturne reljefe u glini, koji će nakon procesa sušenja, bojenja, glaziranja i pečenja biti aplicirani na metalne osnove. Na taj način svaki učenik kreiraće originalni umetnički privezak ili prsten, koji će moći da ponese ili pokloni dragoj osobi.

Broj učesnika: 10 srednjoškolskog uzrasta
Vode: Nevena Popović, dr likovni umentik – vajar i Lidija Seničar, urednik liokvnih programa DKCB

EKOLOŠKA AVANTURA – Rečni foto-safari na Ratnom ostrvu

Uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu i JKP Gradsko zelenilo, koje je i upravljač zaštićenog prirodnog dobra Veliko ratno ostrvo, Dečji kulturni centar Beograd pripremio je i Ekološku avanturu – Rečni foto-safari na Ratnom ostrvu.

Veliko ratno ostrvo je prirodna oaza u srcu Beograda koje pored vrednih prirodnih karakteristika ima istorijski i strateški značaj za Beograd. Veliko ratno ostrvo je izvor pitke vode i rezervat bogatog sveta flore i faune. Cilj ekološke avanture je da mladi shvate značaj i specifičnost biodiverziteta, upoznaju se sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama zbog kojih je Ratno ostrvo zaštićeno od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Istraživačka akcija je namenjena srednjoškolcima i starijim osnovcima koji pokazuju izuzetno interesovanje iz oblasti ekologije.

OPERATIVNI PLAN:

29. avgust, od 10.00 do 15.00 sati
Obilazak Velikog ratnog ostrva i upoznavanje sa glavnim odlikama ovog prirodnog fenomena, istorijatom nastanka, položajem, mikroklimom, osnovnim karakteristikama biljnog i životinjskog sveta, trenutnim ekološkim statusom. Tom prilikom đaci će skupljati biljke za herbarijum, posmatraće ptice dvogledom, postavljaće zamke za insekte, obićiće mrestilište riba Galijaš i fotografisaće prirodu.

30. avgust, od 10.00 do 15.00 sati
Obilazak Lida, pravljenje herbarijuma i prepariranje insekata

31. avgust od 10 do 13 časova
Predlozi i zaključci o zaštiti i korišćenju Ratnog ostrva
Urednik programa: Vesna Krnjaić Mitrović

Prijavljivanje na besplatne programe tokom letnjeg raspusta je obavezno zbog ograničenog broja mesta. Detaljnije o programu i terminima radionica, zainteresovani se mogu informisati putem sajta www.dkcb.rs, fb stranice ili pozivom na broj telefona 011 32 42 011.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top