Naslovna » Aktuelno » BILI HOLIDEJ, LUČANO PAVAROTI, ŠARL AZNAVUR, KEREN DALTON – OBILJE MUZIČKIH DOKUMENTARACA SAMO NA DOK #2

BILI HOLIDEJ, LUČANO PAVAROTI, ŠARL AZNAVUR, KEREN DALTON – OBILJE MUZIČKIH DOKUMENTARACA SAMO NA DOK #2

Holiday_Billie_039_Feb_1947_Downbeat_club_NYC.jpg

 

BILI HOLIDEJ, LUČANO PAVOROTI, ŠARL AZNAVUR, KEREN DOLTON, BIL VAJMEN 
Obilje muzičkih filmova o velikim zvezdama samo na DOK #2

Festival ДОК #2, koji traje od 29. januara do 2. februara, drugu godinu za redom predstavlja beogradskoj publici raznovrstan program, premijere sa svetskih filmskih festivala, nova ostvarenja reditelja već poznatih publici i neprikosnovene dokumentarce koji svoju inspiraciju pronalaze u trenutno aktuelnim događajima u svetu.

Ove godine na Festivalu posebno mesto zauzimaju biografski dokumentarci koji se bave životima nekih od najvećih muzičkih zvezda, Bili Holidej, Šarl Aznavour, Lučano Pavaroti, ali i onima manje poznatim širokoj publici, koji su ostavili trag iza sebe poput Suzi Kju, Keren Dalton, Bili Vajman. Publika će moći da pogleda obilje muzičkih dokumentaraca kako u selekciji MUZIČKE PRIČE, tako i u GLAVNOM PROGRAMU i segmentu ENTER DOK.

U programu MUZIČKE PRIČE biće predstavljeni filmovi: „Pokaži mi sliku: Priča o Džimu Maršalu” Alfreda Džordža Bejla, „Tihi čovek” Olivera Mareja i „Suzi Kju” Lijana Firmagera.

„Pokaži mi sliku: Priča o Džimu Maršalu” je fascinantna studija karaktera, priča o jednom od najpoznatijih fotografa Džima Maršala, koja takođe nudi uvid u stvaranje kultnih portreta rok muzičara poput mladog Boba Dilana u pabu ili Džimija Hendriksa dok svira gitaru.

„Tihi čovek” reditelja Olivera Mareja prikazuje život Bila Vajmena, osnivača i bivšeg basistu grupe Rolingstonsi, koji je grupu napustio 1993. Godine. Marej, poznat kao tihi član grupe, odlučio je da progovori o svom izuzetnom životu i iskustvu u jednom od najboljih rokenrol bendova.

U filmu „Suzi Kju“ Firmager prikazuje kako je Suzi Kvatro uspela da se probije u „muškoj“ industriji rokenrola i da reformiše mesto žene u ovom svetu. Kroz zabavan, pronicljiv i srdačan film, velike zvezde rokenrola Džoan Džet, Alis Kuper i sama Suzi Kvatro govoriće o sitnoj, ali snažnoj basistkinji koja je osvojila srca rok-publike sedamdesetih godina prošlog veka.

U okviru GLAVNOG PROGRAMA biće prikazana tri muzička dokumentarca: „Azavour by Charles“ Marka di Domenika, „Pavaroti“ Rona Hauarda i „Bili Holidej“ Džejmsa Erskina.

Film „Pavaroti“, Oskarom nagrađenog reditelja Rona Hauarda („Blistavi um“) jeste dokumentarac o najslavnijem tenoru koji je operu približio i „običnom“ narodu. Intimni intervjui i istorijski koncerti donose potpunu sliku legendarnog pevača koji je svoj glas poklonio svima nama.

Takođe, posetioci će moći da pogledaju i film o životu francuskog muzičara Šarla Aznavura koji je svojom kamerom zabeležio važne trenutke, mesta koja je prošao, prijatelje i ljubavi.  Reditelj Mark di Domeniko odlučio je da sakupi sve te snimke i napravi film o svom prijatelju – „Aznavour by Charles“.

Eriksonov film „Bili Holidej“ o kontraverznoj bluz pevačici, o njenoj složenoj ličnosti, predstavljen je kroz oči novinarke Linde Kuel koja je pronašla i snimila intervjue ljudi koji su bili deo kratkog i burnog života legendarne muzičarke. Kroz arhivu, dramu, animaciju i fotografije film će prikazati život i karijeru jedne od najvećih vokala sveta i opsesiju Kuel njome, što će dovesti do prerane i misteriozne smrti novinarke.

Program ENTER DOK ove godine će predstaviti dokumentarac „Jarka svetlost – Karen i proces“, film o kultnoj pevačici Karen Dalton koja, iako nije bila dovoljno prepoznata za života, uticala je na Nika Kejva, Devendru Banhart i Džoanu Njusom. U ovom filmu rediteljka Emanuel Antij ne pokušava hronološki da prikaže život muzičarke, već da prenese esenciju Kareninog stvaralaštva kroz magičnu povezanost kamere i zvuka.

OBAVEŠTENJE ZA NOVINARE POVODOM PRAĆENJA PROJEKCIJA NA FESTIVALU

DOK #2 poziva novinare da se prijave za filmove koje bi hteli da pogledaju. Svaki novinar će moći da dobije jednu ulaznicu za film po želji.

Potrebno je da do ponedeljka, 27.01. pošaljete mejl na [email protected] u kome ćete navesti filmska ostvarenja koja Vas zanimaju, kao i način na koji biste ispratili Festival u medijima. Nakon toga dobićete potvrdu e-mailom, kao i obaveštenjem kad možete preuzeti svoje karte. Broj filmova koji će moći da se pogleda, biće ograničen, s obzirom na broj raspoloživih ulaznica koje neće biti u prodaji.

DRUŽENJE SA GOSTIMA FESTIVALA

Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da ćemo u okviru festivala organizovati druženja sa gostima u Jazz kantini Lisabon.

Biće potrebno da svoj dolazak potvrdite, kako bismo pravovremeno mogli da organizujemo redosled pojedinačnih izjava.

29.01. od 14h, Jazz Kantina Lisabon (Kombank Dvorana)
Aznavour by Charles

  • Marc di Domenico, reditelj filma
  • Misha Aznavour, sin Šarla Aznavoura, producent i glumac

31.01. od 12h, Jazz Kantina Lisabon (Kombank Dvorana)

Hleb I Anđeli (Bread and Angels)

  • Rashid Biji, reditelj filma

Ikea for YU

  • Marija Ratković Vidaković, korediteljka filma
  • Dinka Radonić, korediteljka filma
  • Akteri filma

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top