Mona-Promo Leto
Naslovna » Ishrana » Hranite se zdravo » Čuvar zdravlja u trudnoći

Čuvar zdravlja u trudnoći

cuvar-zdravlja-u-trudnoci

Čuvar zdravlja u trudnoći

Med je dar prirode i vrednih pčela. To je jedan od najprirodnijih zaslađivača, koji u trudnoći značajno doprinosi zdravlju majke i bebe. Med ima u sebi sve što je ljudskom organizmu potrebno. Ova koncentrovana i punovredna tvorevina, u okolnostima kada je zdrave hrane sve manje, dobija sve više na značaju. Mnogi čak misle da će njegovo veće korišćenje na određeni način doprineti zdravoj ishrani ovog, u mnogo čemu, bolesnog sveta!

Med je prirodna hrana koja, zbog visokog sadržaja vitamina, minerala, ugljenih hidrata i nešto proteina može da nadomesti mnoge nedostatke koji se mogu javiti u svakodnevnoj ishrani. Minerali potiču iz zemljišta na kome rastu biljke i dospevaju u nektar od koga pčele prave med. Med nije samo energetska već i zaštitna i gradivna hrana, prepuna hranljivih materija neophodnih za razvoj i obnovu ćelija. On brzo oslobađa energiju, pa zato predstavlja izvor pogonske energije za srce i mišiće. U medu se nalaze prirodni, lako svarljivi šećeri (glukoza i fruktoza), pa mala količina meda zadovoljava dnevne potrebe organizma za šećerima.

Veruje se da postoji direktna međuzavisnost produženja ljudskog veka i količine i vrste hrane koja se dnevno unese u ogranizam. Dovoljno je da se tokom dana unesu dve kašičice meda sa dve čaše vode, za zdravlje i dugovečnost.

Prednosti meda u odnosu na druge vrste šećera su:
prisustvo velikog broja živih enzima, fermenata, etarskih ulja, voćnih kiselina i fitohormona. On se brzo i lako asimiluje (u krv dospeva nakon 20 minuta od uzimanja), odmah zadovoljava potrebu za energijom i tako omogućava brz oporavak u slučaju umora i iscrpljenosti. Deluje umirujuće na organizam, ne nadražuje sluzokožu organa za varenje, manje opterećuje bubrege.

Čuvar zdravlja u trudnoći

Blagotvorno dejstvo meda vekovima je potvrđeno u narodnoj medicini. Danas je lečenje uz pomoć pčelinjih proizvoda, apiterapija, zakonom priznata metoda.
Med ima jako antimikrobno, antivirusno, antimikotičko, antiseptično i antialergijsko dejstvo. Ne sadrži bakterije, zato što one u medu ne mogu da opstanu.

Boja, ukus, miris i kvalitet meda zavise pre svega od vrste nektara a takođe i od njegove prerade. Po boji možemo odrediti ukus meda: med tamnije boje je uvek jačeg ukusa od meda svetle boje.

Postoji mnogo različitih vrsta meda, a najpoznatije su: livadski, šumski, bagremov, lipov, kestenov. Livadski med se smatra „najzdravijim” jer ima hranljiva i lekovita svojstva više biljaka. Svaka vrsta meda ima neka posebna lekovita svojstva, karakterističan ukus, miris i boju.

Za miran san i dobro raspoloženje buduće majke, preporučuje se uzimanje kašičice meda rastvorene u šolji toplog mleka pre spavanja.

Čuvar zdravlja u trudnoći

Anemija
U kombinaciji sa orasima i limunom efikasno leči anemiju: u 1/2 kg meda i sok od jednog limuna umešati toliko mlevenih oraha da se dobije pasta. Uzimati po kašičicu ujutro na tašte. Za lečenje anemije najlekovitiji je tamni, šumski med.

Za dobar imunitet preporučuje se 2-3 puta tokom dana pojesti po jednu supenu kašiku mešavine: 2-3 kašike meda pomešane sa rendanom jabukom i sokom od pomorandže.

Proširene vene i hemoroidi
Ako se u trudnoći pojave proširene vene ili hemoroidi, treba konzumirati med od kestena.

Na početku trudnoće, zbog mučnine, nekim trudnicama neće prijati „napitak za dobro jutro” sa medom, a drugima će jako koristiti napitak od surutke sa medom. Kasnije, kad ove tegobe prođu, med se može koristiti u jutarnjem napitku, sa žitaricama, šejkovima itd. U poslednjem trimestru, kad se pojavi gorušica treba ga koristiti rastvoren, u sveže ceđenom soku ili u alkalnoj vodi („mivela” ili „prolom”). Ako trudnici ne prija med rastvoren u nekoj tečnosti pre obroka, može ga uzeti u kašičici posle jela, ali polako da se topi u ustima.

Za napitke je najzdraviji livadski, kristalisan med. Ako želite da se zasladite medom preko peciva, tada uzmite bagremov, tečan med. Med treba konzumirati drvenom, plastičnom ili keramičkom kašičicom.

Da biste bili sigurni u kvalitet meda, nabavljajte ga od poznatog pčelara iz vašeg kraja.

Saveti o upotrebi meda:

  1. Zalihe meda čuvajte u dobro zatvorenom sudu, na tamnom i hladnom mestu, bez velikih temperaturnih promena.
  2. Kupujte med starosti do dve godine. Med je ” živa hrana” pa u ovom periodu zadržava sva hranjiva i lekovita svojstva.
  3. Ako med kristalizuje, to je samo znak kvaliteta. Možete ga vratiti u tečno stanje potapanjem tegle u toplu vodu, na temperaturi 40ºC, kako bi sačuvao sva lekovita svojstva.

Redovnom upotrebom meda, kao istinskog proizvoda prirode, na jednostavan način možemo zadovoljiti najvažniji princip pravilne ishrane, a to je upotreba zdrave – prirodne hrane.

Živka Vlajković, dipl. nutricionista
Autor knjige MOJ KUVAR U TRUDNOĆI
Knjigu možete poručiti na: 064 1782 252
ili mail [email protected]

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top