Promo Juli
Naslovna » Dešavanja » Dan majki

Dan majki

dan-majki

Dan majki

Finska je najbolja i najsigurnija zemlja za majke.

Srbija je ko zna na kom mestu… Posle novih odluka o finansijskoj pomoći trudnicama, budućim majkama i “visini” dečijeg dodatka i roditeljskog dodatka mislim da svi znamo kako smo plasirani ili deplasirani.

Pored “zavidne finansijske pomoći” države, neizdrživ je i pritisak koji se vrši na majke i žene uopšte.

Rađajte, obavezno dojite decu do prve godine (a na posao se vraćate sa napunjenih 11 meseci starosti deteta), pružite detetu najbolje uslove za život, ali retrogradno, pošto će vam vaš poslodavac uplatiti trudničko bolovanje kroz par stotina godina, a rešenje o porodiljskom bolovanju će vam stići 30 – 60 dana od dana predate dokumentacije, a novac nekad…

Vratite se na posao po isteku bolovanja, upišite dete na vreme u vrtić. Šta, nema mesta u državnim vrtićima? Snađite se, vi ste majka i dete je vaša briga…

Sve znate, sve smo istu golgotu prošle, od “divnog” zdravstvenog osoblja po bolnicama i porodilištima do besomučnog skupljanja dokumentacije za trudničko, porodiljsko, negu deteta, roditeljski, dečiji i sva ostala “davanja” naše države. Stara narodna poslovica kaže: “Najveća je muka kad čekaš da ti drugi da!”

Da li to oni nama daju ili to nama – majkama pripada po zakonu?
Iako smo “na papiru” država, koja itekako brine o ravnopravnom položaju žena u društvu, položaju majki naročito, realna situacija je daleko od idealne.

Statistički, žene su na dobroj poziciji da i stvarno utiču na pozitivne promene u društvu, imaju sva prava po evropskim standardima, socijalno i zdravstveno su potpuno zbrinute a to je najjednostavije učiniti s bitne političke pozicije. Da li su žene u našoj politici samo marionete?

Koliko je važna uloga majke u životu svakoga od nas govori i podatak kako se Dan majki slavi svake druge nedelje u maju službeno već 99 godina. Sve zbog jedne majke, koja je bila…pogađate? Žena, majka. Zvala se Anne Marie Jarvis.

Na našim prostorima se ovaj praznik nije obeležavao jer dolazi sa “trulog zapada”. Kao zamenu su našim majkama i bakama dali 8. mart, večernju školu, “ravnopravan” položaj, noćni rad, borosane, male plate, plave mantile, socijalne stanove i najvažnije, konstantnu parolu da je rađanje dece stvar prošlosti, da je jedno ili dvoje sasvim dovoljno.

I na kraju, pitam ja vas – majke: “Imaju li naši političari (ljudi koji vode ovu zemlju) bake, majke, žene… ili oni nastaju prostom deobom?”

Ako ste u prilici, danas samo zagrlite svoju majku, recite joj koliko je volite i zahvalite na onome što je učinila i čini za vas. Znate kako je pisao Džejms Džojs: “Ako je sve na ovom smrdljivom svetu nesigurno, majčina ljubav to nije.”

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top