nutrinobebe
mladiizvidjaci – hotel Javor
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Danas kada postajem pionir

Danas kada postajem pionir

pionirDolazi proleće, pardon jesen i više nam nije dozvoljeno da grešimo. Gotovo… Ispraviš leđa, ne smeješ se kada ti se smeje, ne govoriš kada ti se govori,
ne ustaješ bez pitanja…
Učiš da budeš čovek. Učiš se strpljenju, učiš se prvoj nepravdi, učiš da svet i nije baš onakav kako si ga ti zamišljao. A pored toga naučiš i slova, čitanje i pisanje, račun ali ne i zašto ti on treba.

Roditelji spakuju svoju decu, prvog, drugog, trećeg, dvanaestog septembra, lepim ih učiteljicama predaju. Sa osmehom punim iščekivanja, očekuju mnogo od dece a još više od učiteljica.
Nekada je bilo suprotno ali vremena se, na sreću, menjaju i škole nam zaista sve češće i sigurnije ostaju u lepim sećanjima.

Istraživanja su pokazala da se naši Roditelji obično potrude da prvi školski dani deci budu super stresni. Prvo se roditelji sami napirlitaju anksioznošću, da li će imati dovoljno novaca da detetu obezbede sveske, pribore, rančeve, novu garderobu. Zatim se psihički pripremaju da decu polako naviknu na rano odlaženje u krevet, onda se preispituju da li je njihovo dete dovoljno spremno za obaveze koje će da mu nametne škola, braneći se svakodnevnim pričama kako se gradivo iz prvog razreda nekada učilo u petom, kako je sve preteško za tako malu dečicu, da bi na kraju sve svoje strahove izručili na dete neposredno pre polaska u školu svaki put kada su zbog nečega nervozni: “Evo, vidi kako se ponašaš, misliš da će u školi neko da trpi takvo ponašanje!?”

Kao što većina roditelja ne zna kako da pripremi svoje dete predškolskog uzrasta za prvu školsku klupu, tako ni država ne zna da pripremi roditelje za istu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top