Momenat za nju
Naslovna » Deca » Školarci » Deca izostaju iz škole – roditelje pozivaju na sud

Deca izostaju iz škole – roditelje pozivaju na sud

Deca izostaju iz škole – roditelje pozivaju na sud

Neopravdani izostanci sa časova ili sumnjiva opravdanja za odsustvovanje sa nastave mogu roditelje dovesti do suda. Upravo se ovo dogodilo u Novom Sadu, gde je Prekršajnom sudu podneto 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog utvrđivanja odgovornosti roditelja dece koja su bez opravdanja odsustvovala sa časova u školi.

Iako podnošenje ovakih prijava nije novost, kako kažu u školama, o ovome se nije često govorilo u javnosti, sve dok u jednom gradu nije došlo do drastičnog povećavanja slučaja da deca neopravdano izostaju sa nastave. Prilikom utvrđivanja odgovornosti roditelja, od 19 slučajeva rešena su tri, gde je epilog – novčana kazna za roditelje u iznosu od 5.000 dinara.

Odgovornost prema Zakonu

Prema Zakonu, svaki roditelj je u obavezi da u roku od osam dana od povratka deteta u školu donese opravdanje za izostanke, s tim što roditelj može opravdati najviše tri dana odsustva deteta iz škole. U suprotnom – pokreće se procedura prema kojoj se može proveriti i validnost lekarskog opravdanja ukoliko postoji sumnja u njegovu ispravnost. Ukoliko se utvrdi da dete ima previše izostanaka, a roditelj odbija da sarađuje sa školom, ne pruža nikakve odgovore na pitanja niti validna opravdanja, škola slučaj predaje prekršajnom sudu. Sudija za prekršaje može započeti sprovođenje postupka ili ga može odbaciti, u zavisnosti od situacije.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, članu 84, “roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, odgovoran je za redovno pohađanje nastave”, što znači da bi roditelj trebalo da uradi sve što je potrebno i moguće da dete prisustvuje redovnoj nastavi, sa što manje izostanaka. Takođe, roditelj je u obavezi da bude upućen u izostanke deteta iz škole, ali i za pravdanje svakog odsustva deteta sa nastave. Ukoliko ne postoji validno opravdanje za veći broj izostanaka, tada se protiv roditelja može pokrenuti prekršajni postupak.

Prema zakonskim regulativama, minimalna novčana kazna za roditelje čija deca neopravdano izostaju sa nastave jeste 5.000 dinara, dok je prema članu 194 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja za povredu iz člana 84 novčana nadoknada i do 100.000 dinara.

(Izvor informacija: BBC na srpskom)

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top