Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Deca podižu zemlju

Deca podižu zemlju

Deca podižu zemlju

deca-podizu-zemlju

Broj dece u Srbiji se kontinuirano smanjuje i ona čine samo 17% stanovništva. Stvaranje bolje budućnosti za decu Srbije je najznačajnija strateška investicija koja može da se napravi.

Molimo vas da obratite pažnju na sledeće:

• Srbija ima negativan prirodni priraštaj od -4,9. Svake godine se rađa sve manje dece, tako da je svaki život važan. U Srbiji se stanovništvo smanjuje za 35.000 ljudi na godišnjem nivou. Što znači da će u narednih 15 godina nestati 4 grada veličine Kruševca ili 5 gradova poput Čačka ili Jagodine.

• Skoro 20% dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30% dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu. To može dovesti do slabljenja imuniteta, veće podložnosti raznim bolestima, smetnji u fizičkom i mentalnom razvoju, kao i do smanjene produktivnosti.

• 50% dece uzrasta od 3-5 godina ne ide u vrtiće (procenat u Evropskoj uniji je manji od 17%), a čak 91% najsiromašnije dece ne pohađa bilo kakav program učenja u predškolskom dobu.

Deca koja dobiju podršku tokom prvih godina života postižu bolji uspeh u školi. Kasnije, kada odrastu, lakše se zapošljavaju i bolje zarađuju, boljeg su zdravlja, manje zavise od socijalne pomoći i ređe se upuštaju u kriminal nego ona deca koja nisu imala šansu da uče u ranom detinjstvu.

• Deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom još uvek se bore za pristup obrazovnim i zdravstvenim uslugama i rehabilitaciji.

Deca podižu zemlju

• 30% petnaestogodišnjih učenika i učenica ne poseduje adekvatne veštine čitanja i pisanja, što znači da nisu sposobni da savladavaju svakodnevne životne i poslovne zadatke koji zahtevaju veštine čitanja koje prevazilaze osnovni nivo!

• 6.000 dece je razdvojeno od roditelja i smešteno u ustanove socijalne zaštite. Ukupan broj dece koja žive u ustanovama i dalje se povećava.

• Skoro 80% dece koja žive u ustanovama su deca sa smetnjama u razvoju.

• Više od 40% dece je izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.

Deca podižu zemlju

Romska deca, a naročito romske devojčice, zaostaju prema svim socijalno-ekonomskim pokazateljima (samo 64% završi osnovno obrazovanje, 15% romskih devojčica pohađa srednju školu, 19% dece zaostaje u rastu, 57% devojčica stupa u brak pre navršene 18. godine, samo 45% od najsiromašnijih prima dečiji dodatak, itd.).

Podaci o stanju najranjivije dece (dece sa smetnjama u razvoju, romske dece, itd.) su još uvek oskudni, što otežava razvoj ciljanih intervencija i praćenje njihovog efekta.

Izvor: UNICEF Srbija

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top