Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Detetov prvi mobilni telefon?

Detetov prvi mobilni telefon?

Detetov prvi mobilni telefon – Kada je pravi trenutak ?

 

Do nedavno, mnogi roditelji su se pitali koji je to pravi trenutak u kome se detetu mogu dati ključevi od auta. U današnje vreme, roditelji imaju malo nezgodnije pitanje: U kom uzrastu je njihovo dete zrelo i odgovorno da poseduje mobilni telefon?

Mobilni telefon je pre svega danas ključ za neograničen pristup internetu i mnogim pogodnostima kao i opasnostima koje dolaze s njim. Ali nasuprot vožnji automobila, koja je legalna kada deca napune 18 godina, ne postoji legalni vodič/pravilnik po kome roditelj može da odredi kada je dete spremno za mobilni telefon.

Ova tema se sve više nameće i o njoj se sve češće diskutuje, kako deca dobijaju svoje mobilne telefone u sve mlađem dobu. U proseku deca dobijaju danas svoj mobilni telefon u uzrastu od 10 godina, što je prema nekim istraživanjima mlađi uzrast od ranijih istraživanja kada je prosek u 2012. godini bio uzrast od 12 godina.

Za neku decu danas posedovanje mobilnog telefona nastupa i mnogo ranije te više nisu retki slučajevi da neka deca i u 1. razredu poseduju mobilne telefone.

Detetov prvi mobilni telefon

Prema istraživanjima vodećih agencija koje se bave ovim temama trend je da će deca u skorijoj budućnosti sve ranije dobijati svoje mobilne telefone, a jedan od osnovnih razloga je popustljivost roditelja koja je sve češća pojava i nedoslednost, a drugi razlog koji roditelji navode je da su umorni od davanja svojih mobilnih telefona deci da bi se igrala na njima, što je opet popustljivost roditelja.

Uzrast u kome deca dobijaju svoj mobilni telefon sve više pada i to je očekivano. Međutim postoje i primeri porodica tj. roditelja gde se ipak poštuju neka pravila pa tako u nekim porodicama roditelji vredno rade na tome da deca prvo nauče da poštuju osnovna pravila komunikacija, kao i da  nauče vrednosti komunikacije uživo licem u lice.

Naravno neki će roditelji odlučiti da su im deca spremna za svoj prvi mobilni telefon ranije. Najvažnije je znati da nije toliko važan uzrast koliko je važna odgovornost ili zrelost deteta za ovaj korak.

Koliko god izgledao bezazleno ovaj korak kupovine mobilnog telefona u odnosu na uvodne reči kada se ranije odlučivalo o dobijanju ključeva od auta gde su roditelji nekako imali zakon na svojoj strani pa im je ta tačka zrelosti ipak bila potpomognuta zakonom te im samim tim i olakšavala donošenje te odluke, mobilni telefon donosi sasvim jednu drugu odgovornost koja nema postavljene saobraćajne znakove pored puta, niti semafore, i može biti mnogo opasnija od vožnje automobila u nekom smislu. Važno je da svaki roditelj zna, poznaje i osluškuje svoje dete te će samim tim i ova odluka biti lakše donesena.

Detetov prvi mobilni telefon

Pa kako odlučiti kada je pravo doba za mobilni telefon (smartfon)?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top