Rana Rezervacija Mona
Naslovna » Deca » Deca » Dobićeš brata

Dobićeš brata

dobices-brataNakon što ste obavili malo istraživanje, odaberite tih i opušten trenutak da kažete detetu da i u vašem stomaku raste beba. Poželjno je da objavi prisustvuje i tata. Naravno, način na koji ćete razgovarati s detetom zavisi od uzrasta deteta i nivou na kom shvata stvari.

Detetu jaslenog uzrasta stvari možete objasniti vrlo jednostavno, bez velikog uzbuđenja oko svega toga. Najverovatnije će odgovoriti s neskrivenim oduševljenjem ili s potpunom nezainteresovanošću! Na kraju krajeva, detetu do 3 godine starosti beba u stomaku nema nikakve veze sa bebama u okolini i budućom prinovom u porodici.

Dobra je ideja da razgovarate sa detetom o bebinom dolasku spominjući neki dan ili događaj koji ima značaj za dete (posle nove godine, pre tvog rođendana, kad padne sneg….)

Pružite detetu potrebnu pažnju i sigurnost. Objasnite mu: Sada nas ima troje (ti, tata i ja), a kada se rodi beba biće nas četvoro. Biće nas više i bićemo jači.

Dobićeš brata

Nakon što dete sazna da će uskoro doći beba, vreme je da s njim redovno razgovarate o tome, da mu stavite rukicu na stomak kada se beba pomera, tako da i ono oseti da je deo te trudnoće. Razgovarajte sa detetom kao da je “velika osoba” i objasnite mu da će vam pomagati u čuvanju bebe i da će se igrati njom.

Poklonite mu dosta pažnje i ohrabrite ga ako primetite znake ljubomore ili ako ponovo počne da se ponaša kao mala beba. Pobrinite se da i ostale odrasle osobe u njegovom okruženju shvate da je dete jaslenog uzrasta osetljivije u ovom razdoblju.

Imajte na umu da koliko god mislili da ste pripremili dete na dolazak nove bebe, nikada ne znate kako će ono zaista da reaguje kad se sve to desi.

Koristite priče za decu ili iz neposredne okoline kako biste detetu približili osećaj šta znači biti brat ili sestra. “Vidiš kako je njemu lepo što ima sestru. Uvek ima sa kim da se igra.”

Dobićeš brata

Ako vidite da ćete morati da unesete neku značajnu promenu u njegovoj rutini zbog dolaska bebe, pobrinite se da na tome počnete da radite dosta pre porođaja.

Recimo, ako ta promena znači da dete mora da pređe iz kreveca u krevet počnite da ga navikavate na to nedeljama, pa čak i koji mesec pre dolaska bebe, a u svakom slučaju ranije nego što bebi zatreba njegov krevetić. Tako ćete sprečiti da se dete oseća kao da ga je beba “izbacila” iz njegovog krevetića. Ako mislite da će taj korak biti prevelik za dete, razmislite o tome da rasklopite krevetić i sklonite ga nakratko iz života.

Pokušajte da napravite uzbudljiv događaj od svega toga. Neka starije dete izabere novu posteljinu za krevet, položaj novog kreveta u sobi…

Bilo bi korisno da uključite dete u pripreme za bebu, dopuštajući mu da složi bebin ormar i odabere neke igračkice. Sačekajte da se dete navikne na svoj novi krevet pre nego što počnete da pripremate stari krevetić za novog stanara.

Sve u svemu, stvar je uvek ista…
Uz puno ljubavi i strpljenja sve se postigne sa decom…

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top