Mona-Promo Leto

Henri Mur

henry-moore

Henry Spencer Moore – Henri Mur (Castleford, Engleska, 30. juli 1898. – Much Hadham, 3. avgusta 1986.) – engleski vajar i umetnik. Najpoznatiji je po monumentalnim apstraktnim bronzanim skulpturama, koje su javno izložene u mnogim delovima sveta.

Bio je sin rudarskog inženjera. U detinjstvu je živeo siromašno. Veoma rano, već u jedanaestoj godini, odlučio je da će se baviti vajarstvom. Ranjen je u Prvom svetskom ratu u bici u Francuskoj 1917. Studirao je vajarstvo u Leedsu i Londonu. Posećivao je muzeje po Engleskoj, Italiji i Francuskoj, učio je, posmatrao je skulpture. Ležeća skulptura Tolteka i Maja izložena u Louvru je na njega ostavila najveći utisak.

Oblici njegovih skulptura obično su apstraktni prikaz ljudskog tela, često majka s detetom ili figure u ležećem položaju. Pedestih godina dvadestog veka, imao je fazu u kojoj je radio skulpture porodičnih grupa, a tokom većeg dela karijere radio je skulpture inspirisane ženskim telom. Mnoge njegove skulpture imaju rupe, praznine unutar oblika.

Proslavio se bronzanim i mermernim skulpturama i pokrenuo novi oblik modernizma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Družio se s Pablom Picassom, Albertom Giacomettijem i drugim poznatim umetnicima. Zanimao se za nadrealizam. Za vreme Drugog svetskog rata, oštećena mu je kuća, pa se preselio sa ženom Irinom u London. Crtao je ljude u londonskoj podzemnoj železnici koja je služila kao sklonište od bombardovanja.

Obogatio se svojim umetničkim radovima. Živeo je štedljivo, imao je malu kuću, većinu zarađenog novca usmerio je na svoju fondaciju (Henry Moore Foundation), koja promoviše umetnost i obrazovanje. Imao je još za života brojne izložbe svojih radova. Njegove skulpture se nalaze ispred UNESCO-ve zgrade u Parizu od 1957. godine i u blizini palate Westminster u Londonu od 1962. godine.

Uticao je na veliki broj engleskih i svetskih vajara.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top