Zimske carolije Mona
Naslovna » Aktuelno » Intervju sa Vladanom Sretenovićem, direktorom BLITZ FILMA

Intervju sa Vladanom Sretenovićem, direktorom BLITZ FILMA

blitz-film

Filmovi imaju veliku ulogu u odrastanju dece, kao jedan od najlepših “porodičnih rituala” – zabave u kojoj uživaju i roditelji i deca, utiču na razvoj mašte kod dece, na razvoj kognitivnih sposobnosti kod najmlađih ( kad je u pitanju gledanje crtanih filmova). Roditelj Srbija sa gospodinom Vladanom Sretenovićem, direktorom distributerske kuće Blitz Film i Warner Bros, Srbija je napravio intervju, i pitali smo Vladana mnogo toga:

  • ČINI SE DA JE BIOSKOP PONOVO U MODI MEĐU MLADIMA. DA LI SU VAS VODILI U BIOSKOP KAO DETE?

Naravno bioskop je bio jedan od najomiljenijih provoda, pogotovo što su tada filmovi dolazili prilično kasno u nase bioskope sa par godina zakašnjenja u odnosu na svet. Danas je to ipak mnogo drugačije pa moj sin koji ima 7 godina me dosta puta iznenadi i pita za neki od filmova koji su nam tek u planu u narednom periodu. Deca se danas informišu preko interneta i veoma su vesti sa informacijama, dok je moja generacija prikupljala info o novim filmovima na jedan da kažem starinski način.

  • PAMTITE LI NEKI POSEBAN FILM KOJI STE POGLEDALI U TOM UZRASTU?

Da prvi film o John Rambu – Rambo First Blood koji je imao premijeru inače na Festu. Sećam se da sam oduševljen bio filmom, a to je ujedno bio i moj prvi susret sa Festom te godine. Takodje drugi film koji pamtim, a koji je imao izuzetno jak utisak je Top Gun koji sam gledao u bioskopu Odeon koji je odavno zatvoren inace bio je jedan od kultnih beogradskih bioskopa. Nakon tog filma smo svi zeleli da postanemo piloti…

  • PORED ZABAVNE SMATRATE LI DA FILM IMA I EDUKATIVNU ULOGU?

Svakako edukativna uloga filma je višestruka, iako sa razvojem medija i interneta pre svega, ono sto se saznavalo iz igranog filma danas je na jedan klik od vas u dobu digitalizacije svega oko nas pa i nasih života.

  • AKO DA NA KOJI NAČIN?

Film ima edukativnu ulogu jer ima tu sposobnost da veoma široko ukaze, upozna i edukuje sve generacije sa mnogobrojnim temama i da na jedan neposredan način čoveka navede na razmišljanje o velikom broju tema koje se čine možda neintersantnim na prvu loptu. Ono što je izuzetan primer iz naše sredine, a veoma svež, je pomoć države filmu Kralj Petar. Film koji govori o jednom važnom i istorijskom trenutku za nas narod. Država Srbija je to odlično prepoznala i dala izuzetnu podrsku ovom projektu na najpozitivniji način.

  • KAO OTAC SMATRATE LI PONUDU FILMOVA ZA DECU U SRPSKIM BIOSKOPIMA ADEKVATNOM?

I više nego adekvatnom, svakog meseca u ponudi je najmanje 4 animacije koje su sinhronizovane na srpski jezik i u istom trenutku veoma kvalitetno produkcijski složene. Nikada nije bila ponuda za najmladje ovoliko raznolika, a opet prilagodjena u potpunosti njihovom uzrastu. Napomenuo bih da se razvila čitava industrija sinhronizacije animiranih filmova i da veliki broj domacih glumaca danas prilično dobro zaradjuje od ovog posla.

  • NA KOJE NAČINE RODITELJI DANAS MOGU DECI DA PRIBLIŽE FILMSKU UMETNOST?

Smatram da se filmska umetnost najbolje priblizava sa ranim odlascima u bioskop i stvaranje navike kod dece da se makar jednom mesečno pogleda neki crtani film ili kod stariji tinejdzera igrani film. Ono što dosta doprinosi priblizavanju filmske umetnosti su i kvalitetni domaci filmovi koji u zadnjih par godina doživljavaju novu renesansu domaćeg srpskog filma koji je gledan i van granica naše zemlje i regiona.

  • SMATRATE LI BIOSKOP ZABAVOM ILI KULTUROM?

I jedno i drugo, ali prvenstveno kao jedan večernji dozivljaj, jer današnji bioskopi su najviše prilagodjeni gledaocu da film doživi na najbolji mogući način – mnogobrojnim tehnickim unapredjenjima zvuka i slike, a onda i bogastvom programa koji nude kao i sporednih aktivnosti koje možete u bioskopu danas da doživite.

  • POSTOJE LI FILMOVI ZA DEVOJČICE I DEČAKE?

Postoje naravno, mada dosta nam se puta desilo kada spremamo neki od nadolazecih filmova da film koji smo procenili da ce biti zanimljiv samo devojčicama ili obrnuto, gledaju i jedni i drugi. Deca nemaju toliko podela kao mi odrasli, i mnogo im je lakse da se prilagode ako je zabava dobra ili ako su sa svojim drugarima. Dosta puta sam čuo i privatno od prijatelja koji su roditelji, da im je ćerka ili sin bio oduševljen nekim filmom za koji su oni mislili da je bas za dečake ili devojčice.

  • KOJI FILM BISTE TRENUTNO PREPORUČILI RODITELJIMA?

Snežnu Kraljicu, koja je trenutno u bioskopima, četvrti nastavak ovog serijala, ali je mozda ovo i najbolji deo čitavog serijala najozbiljnije produkcijski složen. Takodje u januaru nam dolazi film Eliot Spasava Božic jedna topla dečija priča o Božicu koja ce mališanima biti itekako zanimljiva, film je produkciono radjen u stilu crtanih filmova koji su se nekada snimali bez nasilja, jarkih boja, inače idealan film za ovaj period godine.

  • PORUKA ZA KRAJ…?

Poruka za kraj je jednostavna a roditeljima ponajviše, vodite decu sto česce u bioskop. Iako mozda nekad ima prečih stvari od bioskopske karte danas postoje brojne pogodnosti za dečiju ulaznicu, a mališanima je uvek zanimljivo i korisno da pogledaju film u bioskopu, i njihovo oduševljene i osmeh u susretu sa velikom dvoranom i platnom su neprocenljivi izraz srece!

Filmovi u okviru Blitz Film-a

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top