U Moni dobijas vise
Naslovna » Beba » Napredovanje » Kada je dete spremno za hodanje

Kada je dete spremno za hodanje

kada-je-dete-spremno-za-hodanje

Ako dete hoće samo da sedne ili ustane i pre perioda koji se preporučuje, treba ga pustiti. Jer, ako ono to uspe samostalno, znači da je njegovo telo spremno i da ono tu funkciju može da obavi samo. Ali, s druge strane, ne treba ništa forsirati, naročito ne stavljati dete na silu u sedeći ili stojeći položaj, stavljati u stolicu da sedi, podupirati jastucima i slično. Dete nije naprednije ako počne neke stvari pre. Svako dete ima sopstveni ritam razvoja.

Prerano sedenje nije dobro pre svega zbog kičme, jer ona u uzrastu od pet ili šest meseci u većini slučajeva nije spremna da drži dete u uspravnom sedećem položaju. Sedenje i spremnost deteta da sedi nema toliko veze sa kukovima, koliko sa kičmenim stubom i njegovim razvojem. Ali, i kukovi prolaze kroz svoje etape razvoja, koje takođe moraju da se ispoštuju i da se reaguje ako nešto nije u redu.

Deca i njihov kičmeni stub spremni su da sede u uzrastu od oko osam meseci. U praksi je to najčešće već sa šest meseci. To je u najvećem broju slučajeva period kada je dete spremno da se samostalno uspravi i sedne. Uzrast je individualan i zavisi od razvoja deteta, ali i načina na koji se pripremalo za taj sedeći položaj – okretanjem, ležanjem na podu, dizanjem u četvoronožni položaj i slično. Imajte na umu da dete može da sedi i pre preporuka, ako to učini samo i ako je spremno, ali ne sme da sedi onda kada to vi želite.

Ako se dete oslanja na noge pre nego što je razvojno spremno za to, može doći do oštećenja kolena. Nikako ne oslanjajte dete na noge pre desetog meseca. Istraživanjima je ustanovljeno da najveći broj patoloških oboljenja kolena, od O nogu i Blauntovog oboljenja, nastaje ako se dete prerano oslanja na noge. Preporučljivo je detetu omogućiti uslove da puzi i da prođe sve faze razvoja do stajanja i hodanja. Puzanje je jako važno jer dete vežba otvaranje šake. Ako dete neće da puzi, treba ga stavljati u prostor gde može da ispituje okolinu i razvija motoriku, poput ogradice ili poda.

Da li je za razvoj kukova neophodno da odojčad nose široki povoj? Danas se  rade redovni ultrazvučni pregledi sa šest nedelja (još bolje sa mesec dana), sa tri meseca i sa pola godine. Do tada deca preventivno nose široki povoj.

Ako se razvojni poremećaj kuka otkrije u prvih mesec dana, izlečenje je 100 odsto. Ali, što više vremena prolazi, sve su manje šanse za uspešnost lečenja.

Slušajte savete lekara i pridržavajte ih se.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top