Innternational Health
Gimnastika-Pobednik
Mona-SuperPaket
Naslovna » Uncategorized » Kada je pravo vreme za sviranje instrumenta?

Kada je pravo vreme za sviranje instrumenta?

Kada je pravo vreme da dete počne da svira instrument? Evo par stvari koje bi mogle da vam pomognu kada su u pitanju dileme koje muče mnoge roditelje.

Kada je pravo vreme da dete počne da svira instrument?

Česte su nedoumice u vezi sa pravim vremenom da dete počne da svira neki instrument. Na različitom uzrastu deteta, oni su spremni za različite izazove i obaveze. Evo par stvari koje bi mogle da vam pomognu kada su u pitanju dileme koje muče mnoge roditelje.

Svi znaju, i svima bi trebalo da bude jasno da je prvi kontakt deteta sa muzikom – pesma. Ovaj kontakt dete ima još u maminom stomaku, a prvi sledeći je neposredno po rođenju. Pesma koju pevaju roditelji detetu daleko je važnija od bilo koje numere koju dete čuje na radiju ili CD-u, i to zato što usmena reprodukcija ima jedan poseban emocionalni pečat.  Treba imati na umu da masovni mediji nemaju puno uticaja na repertoar pesama koje deca pevaju i vole. Čak i danas, kada su deca i previše okrenuta televiziji i Youtube-u, samo 20% muzike iz medija se nađe na njihovom repertoaru. Daleko veći uticaj imaju sa ljubavlju otpevane pesme.

Sledeći korak trebalo bi da budu udaraljke. U vrtićkom uzrastu, kada bi trebalo preći na ovaj korak, sviranje bubnjeva, zvečki ili bilo kojih udaraljki, treba biti integrisano sa plesom. Govor, pesma, ples i sviranje trebalo bi da su u što čvršćoj vezi. Dete će osetiti da je kontakt sa bubnjem mnogo prirodniji i bolji ako ga svira prstima i dlanovima, a ne palicama, jer je tako u čvršćoj vezi sa instrumentom. U ovom periodu nije previše važno da li dete svira samostalno ili uz snimljenu kompoziciju. Važno je da oseća i sledi ritam.

Nakon ove, sledi kritična faza pedagogije muzike, prelaz sa spontane razigrane pesme na instrument koji ima tehničke zahteve koji se moraju savladati. Najčešći prvi kontakt deteta sa instrumentom je klavir ili sintisajzer. Ako se radi o detetu koje tek kreće u školu, ili čak i mlađem, takav tajming može biti loš. Deca su u tom periodu još uvek mala rastom, pa im je i sama šaka mala, dok je i koordinacija finih pokreta prstiju još uvek nedovoljno razvijena. Takođe, za sviranje klavira neophodna je nezavisnost leve i desne šake, što u ovom uzrastu nije sasvim razvijeno. Često se zaboravlja je da je detetu ovog uzrasta još uvek najvažnije druženje i savladavanje novih izazova u dečjoj zajednici. Možda je ipak prerano da se od njega očekuje da nove izazove savlađuje sam, vežbajući u osami.

Kada je pravo vreme da dete počne da svira instrument?

Stoga nije loše razmisliti o nekoj alternativi. Duvački instrumenti, za razliku od klavira, imaju neke svoje prednosti. Na primer, koordinacija i nezavisnost leve i desne šake nije tako neophodna. Takođe, može se hodati i svirati, što je veoma važno jer deca još uvek imaju veliku potrebu za kretanjem. Uz to, sviranje duvačkih instrumenata pruža direktan kontakt sa dahom, ustima, telom, plućima i stomačnim mišićima, a to je sve veoma važno za dečije forme saznanja. Uostalom, dečja igra je direktno vezana za različite vrste zvukova koji se proizvode duvanjem – zviždanje, sviranje na travi ili listu, sviranje na flašama… Dugačak dah i pravilno disanje je jedna od osnova pravilnog govora, što će kasnije biti veoma važno i za opismenjavanje. Naravno da ovde ne govorimo o sviranju trombona ili tube, već će za početak poslužiti pentatonska frula, blok flauta pa čak i melodika.

Koliko god da vam to sada izgleda smešno, ovo je put ka novoj fazi, u kojoj će dete lakše preći na neki instrument kojim će se baviti duže i ozbiljnije. A kada pogledate unazad, videćete da je do tada dete već ovladalo svojim glasom, sviranjem na bubnjevima i na nekom duvačkom unstrumentu. Sasvim dobar početak i osnova za izbor novog instrumenta. Sada, kada je baza postavljena, dete već ima neka iskustva, psiho-fizički je dovoljno razvijeno i muzički osvešćeno. To je pravo vreme da počne učenje sviranja odabranog instrumenta. I to po notama!

Kada je pravo vreme da dete počne da svira instrument?

Za detaljnije informacije o upisima u muzičke škole posetite našu stranicu 

Marijana Milošević Simić
muzički pedagog

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top