Naslovna » Aktuelno » Kako da zaštitite dom od KORONA VIRUSA?

Kako da zaštitite dom od KORONA VIRUSA?

Novinarka Lori Garet izveštavala je iz Kine u vreme najgore epidemije SARSA. Intervjuisala je lekare, medicinsko osoblje, zaražene, a kaže da se nikada nije zarazila zahvaljujući ovim merama koje je sprovodila.

Kada izlazite, nosite rukavice. Zimske, jednokratne, hirurške, nije bitno, sve dok ih ne skidate na javnim mestima. Kada ih skinete, ni slučajno ne dodirujte lice pre nego što temeljno operete ruke. Pre nego što vratite rukavice, dobro operite ruke još jednom. Rukacice rotirajte svakog dana i perite ih redovno. Izbegavajte nošenje vlažnih rukavica.

Maske ne treba da nosite osim u posebnim slučajevima. Većina maski neupotrebljive su posle jednog do dva nošenja. I dr Predrag Kon savetuje sledeće:

– Maske treba da nose svi oni koji imaju bilo kakve respiratorne probleme bez obzira da li su oni vezani za korona virus ili neko drugo oboljenje. Zdrave osobe, bez simptoma infekcije, ne treba da ih nose na otvorenom tek tako. Preporučuju se samo kada ulazite u zatvorene prostore, poput prevoza i zdravstvenih ustanova – kaže doktor Kon za portal „Žena.rs“.

Od maski je mnogo bitnije da izbegavate gužve, da se ne rukujete i ne grlite. Ako neko u vašoj blizini kašlje a ne nosi masku, odmah napustite prostoriju. Ako nosi masku, onda se samo dodatno udaljite, savetuje dalje Lori.

U kući budite posebno oprezni sa kvakama. Na ulasku u zgradu, pazite se vrata, gelendera, liftova, svih stvari koje dodiruje mnogo ljudi. Dodirujte ih rukavicama ili maramicama koje ćete baciti. Neka svaki član domaćinstva ima svoj peškir i neka ne dodiruje tuđi. Peškire perite što češće jer su vlažni peškiri idealan dom za viruse. Ne delite ni pribor za jelo, a nakon jela detaljno operite escajg.

Prilikom ulaska u kuću odmah se izujte, a jakne koje ste nosili ostavite da se vetre. Obavezno posle toga detaljno operite ruke, zaključuje Lori Garet za foreignpolicy.com.

 

izvor Blic

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top