Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Kako muzičko obrazovanje utiče na razvoj dece

Kako muzičko obrazovanje utiče na razvoj dece

kako-muzika-utice-na-decu

Kako muzičko obrazovanje utiče na razvoj dece

Kada pogledate decu od 2 do 9 godina, jasno je da muzika doprinosi jezičkom razvoju, koji je veoma važan u ovom uzrastu – kaže Lehrisen.

Iako se deca rađaju sa urođenom sposobnošću da dešifruju zvuke i reči, muzičko obrazovanje im pomaže da takve sposobnosti još više unaprede. Po njenim rečima, odrastanje u muzičkom okruženju često veoma pozitivno utiče na jezički razvoj kod dece. Međutim, Lehrisen dodaje da ti urođeni kapaciteti moraju da se jačaju, vežbaju i podstiču, kod kuće, ili u formalnijem muzičkom okruženju – školi.

Prema analizi Dečije muzičke radionice, uticaj muzičkog obrazovanja na jezički razvoj može da se uoči na mozgu: Nedavne studije jasno su pokazale da muzičko obrazovanje fizički razvija deo leve strane mozga koji je odgovoran za govor i razumevanje jezika, koji može da pokrene moždane vijuge na specifičan način. Povezivanje poznatih pesmica sa novim informacijama takođe može da pomogne da deca takve informacije lakše zapamte.

Veza muzike i jezičkog razvoja korisna je i za društveni razvoj dece. Dr. Kajl Prut, klinički profesor dečije psihologije na Jejlovoj medicinskoj školi i muzički edukator, ističe:

Jezički razvoj vremenom teži da unapredi one delove mozga koji doprinose procesuiranju muzike. Govor je osnova društvene egzistencije. Muzičko iskustvo jača kapacitet verbalne sposobnosti.

Veći koeficijent inteligencije…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top