Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudna i lepa » Koliko hrane treba budućoj mami

Koliko hrane treba budućoj mami

koliko-hrane-treba-buducoj-mami

Energetski dnevni unos za zdrave trudnice, starosti 30 do 40 godina, koje su slabo fizički aktivne, kreće se od 1600 kcal do 2600 kcal, za veoma aktivne trudnice, a u pojedinim slučajevima i do 2900 kcal/dan kod izrazito krupnih i aktivnih žena. To je od 200 do 300 kcal više od uobičajenih potreba, a to povećanje energetskog unosa potrebno je od II trimestra.

Da ne pomislite kako je to mnogo, 200 kcal ima u: 80 g hleba, 300 ml punomasnog ili 600 ml obranog mleka, 250 g banane, do 230 g kuvanog krompira – 2 srednja, oko 50 g suvog pirinča, testenine… Povećanim unosom odgovarajuće hrane obezbeđuje se potrebna količina šećera, kao i dodatna količina belančevina (oko 6 g).

Ukupne energetske potrebe mogu biti veće u odnosu na preporuke ako je trudnica adolescent, pa joj je potrebno još 400-500 kcal za sopstveni rast i razvoj. Zatim, u slučaju blizanačke ili višestruke trudnoće, otprilike 3000 kcal dnevno za blizanačku i 4000 kcal za trostruku trudnoću u II i III trimestru, obezbeđuje dovoljno energije za razvoj beba, kao i za dnevne aktivnosti žene.

Osim toga, neke trudnice su radi zaštite svoje trudnoće primorane na mirovanje i ležanje, pa njihove dnevne potrebe za energijom ne prelaze 1800 kcal. Ukoliko se ovaj faktor ne uzme u obzir, postoje svi uslovi da se kao posledica većeg unosa hrane javi gojaznost, a sa njom i druge posledice.

Individualno planiranje jelovnika za buduću majku je najtačnije i najzdravije.

Živka Vlajković, dipl. nutricionista

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top