Javor zimska carolija
Naslovna » Aktuelno » Konkurs za FEDEMUS 2018-„DECA KOMPOZITORI“

Konkurs za FEDEMUS 2018-„DECA KOMPOZITORI“

 

FEDEMUS 2018
XXIII REPUBLIČKI FESTIVAL DEČJEG MUZIČKOG STVARALAŠTVA
„DECA KOMPOZITORI“
Dečji kultrni centar Beograd

Dečji kulturni centar Beograd, do 15. marta, raspisuje konkurs za XXIII Republički festival dečjeg muzičkog stvaralaštva „DECA KOMPOZITORI“, namenjen učenicima osnovnih i nižih muzičkih škola Srbije, uzrasta od sedam do petnaest godina. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Učesnici mogu komponovati u tri žanra i to vokalne kompozicije koje su grupno ili pojedinačno komponovali na svoje ili tekstove svojih vršnjaka, instrumentalne i elektronske kompjuterske kompozicije. Po završenom konkursu regionalna i republička selekciona komisija, u sastavu naših eminentnih profesora muzike i aranžera, odabira kompozicije za završni koncert. Za vokalne kompozicije izrađuju se matrice, a potom se snimaju pesme sa decom solistima i pratećim vokalima u muzičkom studiju. Sve nove pesme naći će se na CD-u FEDEMUS 2018.

Festival „Deca kompozitori“ propisan je nastavnim planom i programom u nastavi muzičke kulture Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. DKCB i Festival „Deca kompozitori“ stvorili su generacije mladih kompozitora, solista i kantautora. U produkciji PGP-a do sada su izdate tri audio kasete i osam audio CD-a. Ova izdanja prate i osam notnih zbirki.

Učesnici Festivala već dvadeset dve godine, predstavljaju našu zemlju na mnogim međunarodnim festivalima kao što su: „Zlatno slavejče“ u Makedoniji, u Koventriju, na Festivalu „Zlatna jabuka“ u Kjustendilu i Sofiji , zatim u Temišvaru, Bukureštu, Draču I Fetijama. Pored ovih inostranih nastupa, deca solisti i kantautori učestvovali su u mnogim dečjim programima našeg grada – koncert ispred Skupštine grada povodom Dana Evrope i u Susretima prijateljstva „Radosti Evrope“ kao i u mnogim TV i radio emisijama od kojih posebno izdvajamo četiri specijalne novogodišnje emisije „Klackalica“ Radio Televizije Srbije. Ovaj Festival je formirao, izveo i muzički obrazovao generacije mladih ljudi.Medju njima je bila i predstavnik Srbije na Evroviziji u Dizeldorfu, Danica Radojičić Nina. Jubilarni, deseti po redu, Festival „Deca kompozitori“ ustupljen je RTS- u, kao prvi izbor za dečju pesmu Evrovizije, tadašnje Srbije i Crne Gore.

Koordinator i Muzički urednik Festivala: Mirjana Miličić – Prokić

Nema komentara.

Scroll To Top