Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Krećete li u prvi razred?

Krećete li u prvi razred?

Krećete li u prvi razred

krecete-li-u-prvi-razred

Neki odmaraju, neki ni ne misle na odmor, ali znam šta rade mame i tate školaraca – odbrojavaju dane do prvog septembra. Tako je barem kod mene, koja ovog septembra u klupe šaljem jednog trećaka i jednog prvaka. Dupla trema, dupla briga, i pomalo panike.

Zašto panike? Šta kupiti, kako se spremiti, da li ćemo stići (a stalno nešto čekamo i odlažemo, bolju ponudu, akcijske cene), kako će se starije dete privići na školu posle pauze, kako će mališan koji tek seda u školsku klupu da se snađe? Iako znam šta sve prvak treba da zna kada krene u školu i da je zreo, muči me milion pitanja, od toga kakva će mu učiteljica biti, pa do sumnje da će igračke u školu nositi bar do petog razreda. Da li ću i koliko morati da radim sa njim, da li je spreman za školske obaveze, da li će se uklopiti u novo društvo, da li će biti u stanju da sam vodi računa o svojim stvarima? A da se sa sestrom vraća kući iz škole?

Probala sam ovih dana da sistematizujem najpre u svojoj glavi, a onda i na papiru, haos oko polaska u školu. Prisetila sam se kako je prošlo kada je Jana bila prvak, i da na kraju nije bilo ni blizu tako strašno kako sam ja (majčinski) očekivala. Zato, probajte da stavite na papir sve, biće vam lakše ako imate (ili mislite da imate) plan.

Ne čekajte poslednji momenat za kupovinu ranca, pernice i ostalog potrebnog pribora. Sada je sezona, ima dosta artikala na sniženju, a ako čekate poslednji momenat upašćete u gužvu, što neminovno vodi nervozi. A nije ni zanemarljivo da dete postepeno uvodite u „školsko“ raspoloženje, tako što će imati priliku da izabere ranac, da se privikne na činjenicu da polazi u školu i da će njegov dosadašnji način života biti prilično drugačiji.

Dozvolite detetu da bira. Pustite dete da učestvuje sa vama u kupovini, na taj način će mu em školske obaveze lakše pasti, em, ono je to koje treba da nosi torbu, ni vi ne biste nosili nešto što vam se ne dopada, zar ne? Naravno, torba mora da ispunjava i vaše uslove – oko kvaliteta, anatomskog oblika, a dezen i crtež dolazi na kraju.

Obnovite jesenju garderobu. Klinci nam mnogo brzo rastu, velika je verovatnoća da su izrasli iz mnogo stvari koje su nosili proletos. Da ne bi jurcali za garderobom kad shvatite da od 6 pantalona 4 su mu kratke, iskorisite lenje letnje dane i popuste i akcije da dokupite šta vam treba.

Krećete li u prvi razred?

Pričajte puno o školi sa detetom.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top