Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Kultura » Knjige » Magični kovčeg bajki

Magični kovčeg bajki

Magični kovčeg bajki, Majkl Morpurgo, Džeklin Vilson, Filip Pulman…

Magični kovčeg bajki

Četrnaest svetski poznatih bajki ispričane su na nov, jedinstven način od strane četrnaest najpoznatijih britanskih pisaca. Odlična preporuka za uvođenje dece u svet bajki, za prvi susret sa Ivicom i Maricom, Snežnom Kraljicom, Malom Sirenom, Motovilkom, Rampelstilskinom i mnogim drugim junacima svačijeg detinjstva.

Stvorenja u magičnim šumama i najmlađi brat sa krilom labuda. Dvorac dvanaest sestara koji krije jednu tajnu i jedna sasvim obična salata koja ima moć da odredi nečiju sudbinu. Raspuknuto ogledalo koje iskrivljuje stvarnost i krhotine zarivene u dečje srce. Kućica od svakojakih slatkiša, začarani zamkovi i ljudi, zle maćehe i dobre vile, životinje koje govore i nestašna šumska stvorenja, i moć ljubavi kao univerzalno oružje protiv zla, to su saznanja koja čekaju svakoga ko zaroni u magični kovčeg pun bajki.

Za neke nove, buduće klince i klinceze i njihova zalalavanja posle čaše mleka. Da lepše utonu u san, vođeni magijom. Magijom slova, reči, novoispričanih starih priča, uz lepet krila šest labudova, zvuk potpetica dok dvanaest sestara plešu, miris bilja iz veštičine bašte, pričanje Mahovinčicinog konja, uz sve te divne nove-stare bajke.

Magični kovčeg bajki

Četrnaest najpoznatijih i najnagrađivanijih britanskih dečjih pisaca zamoljeno je da ispriča svoju omiljenu bajku. Džeklin Vilson, Filip Pulman, Majkl Morpurgo, Alan Garner i druga zvučna imena kompletirali su antologiju, prisećajući se bajki iz svog detinjstva, od kojih za neke već dugo nismo čuli ili imali prilike da ih pročitamo u novom ruhu. To su priče koje su oni slušali u svom detinjstvu, samim tim one su značajne za formiranje njihovog ne samo čitalačkog ukusa, već i za brušenje talenta koji su ispoljili kada su odrasli.

U modernom svetu u kojem se sve manje pevaju dečje pesmice, a sve češće prstići lupkaju u sofisticirane ekrane, kažemo ura za jednostavnu priču pred spavanje. Smatramo da je krajnje vreme za sve nas da narednu generaciju upoznamo sa imaginacijom i da ih naučimo da maštaju.

Stoga su ovo poučne priče pisane za decu i odrasle, koje će svoje čitaoce odvesti u svet bajki u kome se nalaze kućice od svakojakih slatkiša i začarani zamkovi, svet koji nastanjuju prinčevi, princeze, zle maćehe i dobre vile, životinje koje govore i nestašna šumska stvorenja, ali sve vreme podsećaće i na vrednosti zanemarene savremenim načinom života, kao što su vrednosti iskrene ljubavi i prijateljstva, velikodušnosti, ljubaznosti, požrtvovanosti, poštenja, marljivosti, plemenitosti.

Zahvaljujući veštini modernih pripovedača, sve odabrane priče daju svežu i neposrednu verziju često surovih originala u kojima se suprotstavljaju najmračnije strane ljudske prirode sa nevinom iskrenošću.

Spremite se da budete zasenjeni Motovilkinim uvojcima, da budete dirnuti patnjom Male Sirene, i da se smejete do suza pokušajima gospodina Sultana da se otarasi malog crvenog petla. Svaka od bajki je magično seme koje, jednom posejano, izraste u oduševljenje, uzbuđenje, smeh, otkrivanje, čuđenje, saosećanje, nadanje i mnogo toga još. Posejte ga, zalivajte, gledajte kako raste u vašoj deci i sve uloženo biće vam višestruko vraćeno.

Kakva stvorenja žive u magičnim šumama i zašto najmlađi brat ima krilo labuda? Kakva čudesa krije dvorac dvanaest sestara i kako je jedna obična salata odredila Motovilkinu sudbinu? Šta biva kada se raspukne ogledalo koje iskrivljuje stvarnost i njegove krhotine se zariju u dečje srce? Da li je ljubav univerzalno oružje u borbi protiv zla? To su odgovori na pitanja koje nudi ova nesvakidašnja antologija bajki.

Antologija „Magični kovčeg bajki“ urađena je u tvrdom povezu i sadrži 298 stranica. Priče je prevela Anđelija Jočić. Naslovnu ilustraciju uradio je Stevo Mandić, a ilustracije unutar knjige potpisuje Marija Jevtić.

Izdavač Propolis books

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top