Mona-Letnje osveženje
Naslovna » Aktuelno » Mala matura 2018.

Mala matura 2018.

Mala matura 2018.

re

Mala matura 2018. će se polagati 18, 19. i 20. juna.

Sadašnji osmaci malu maturu će polagati 18, 19. i 20. juna.

Zbirke zadataka za pripremu za malu maturu se mogu kupiti u Prosvetnom pregledu.

Mala matura 2018.

Najveća novina u predstojećem upisu u srednje škole jeste  što je promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole.

Sadašnji i budući osmaci iz škole će moći da ponesu najviše 60, a da će na završnom ispitu moći da osvoje još maksimalno 40 poena.
Mala matura 2018.
Do sada su đaci za uspeh iz škole dobijali 70 bodova, dok se matura vrednovala sa 30 bodova.

Ispiti iz srpskog i matematike će nositi po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova. Na testu će biti više pitanja otvorenog tipa.

Ministarstvo prosvete je promenilo odnos broja poena potreban za upis u srednje škole za ovu školsku godinu, pa će uspeh od šestog do osmog razreda “vući” maksimalno 60 bodova, a završni ispit 40.

Takva odluka zbog vremenskog tesnaca nije mogla biti doneta za prošlu školsku godinu, s obzirom da je Mladen Šarčević sredinom avgusta imenovan za ministra, a prosvetna vlast nije želela da menja uslove upisa nakon što je počela školska godina.

Preveliki broj vukovaca, kao i masovno poklanjanje ocena u osnovnim školama, o čemu svedoče i brojna istraživanja i školska praksa, razlozi su zbog kojih sadašnje rukovodstvo Ministarstva donelo odluku o vraćanju na staro rešenje.

Mala matura 2018.

Na predstojećem završnom ispitu u testovima će biti povećan broj takozvanih otvorenih zadataka, u kojima će se od učenika tražiti da dopišu odgovor. To se posebno odnosi na kombinovani test.

Koliko god bila stroga kontrola, deca uvek nađu načine da se dogovore ako imate pitanja u kojima se traži da zaokruže tačan odgovor. Namera je da se na završnom ispitu poveća broj zadataka kojima se ispituju funkcionalna znanja. Praviti takav test u sadašnjim okolnostima, kada način rada u našim školama favorizuje reproduktivna znanja, nije moguće, niti fer prema učenicima.

Konkurs do 1. maja

Konkurs za upis u srednje škole biće raspisan do 1. maja, a pri kreiranju plana upisa škole će sarađivati sa lokalnim samoupravama, poslodavcima, službama za zapošljavanje…

Jedna od ključnih novina je što će škole koje žele da uvedu obrazovne profile po dualnom modelu morati da obezbede saglasnost poslodavaca da će učenicima omogućiti kvalitetnu praksu, a sve to će stajati i na papiru, jer će poslodavci biti dužni da potpišu izjavu o namerama.

 

Nema komentara.

Scroll To Top