Rana rezervacija paket Mona
Naslovna » Mama » Uspešna mama » Mame su stub društva

Mame su stub društva

Mnoge mame osete da je njihovo pravo mesto u krugu porodice, prihvate roditeljstvo kao sopstveno zanimanje. Nađu način da saslušaju, podrže, otprate, različite situacije koje se tiču cele porodice.

mame

Hoćemo li ih prepoznati na kraju godine?
“Ja sam advokat. Ostavila sam posao advokata da bih se posvetila odrastanju svoje troje dece.
Nikada se nisam pokajala zbog toga ali mi opada samopoštovanje jer moje drugarice neprestano govore da sam se zapustila.”

Mnoge mame osete da je njihovo pravo mesto u krugu porodice, prihvate roditeljstvo kao sopstveno zanimanje. Nađu način da saslušaju, podrže, otprate, različite situacije koje se tiču cele porodice.

Biti roditelj je pravo pravcato zanimanje, ne manje važno od zanimanja predsednika države, ali se smatra da ne doprinosi dovoljno.

U Finskoj roditelji – staratelji su prepoznati i prisutni na platnoj listi do treće godine detetovog odrastanja jer je logično da dete koje je devet meseci bilo u majčinoj utrobi i koje se uspavljivalo i budilo sa otkucajima majčinog srca, bude otpraćeno u kontinuitetu bar u prvim godinama života.

U Srbiji i većem delu Evrope, majka koja se odrekla svoje sopstvene slobode, karijere, autonomnosti van kuće, svih beneficija koje jedna savremena zaposlena žena uživa je okarakterisana kao žena koja ne radi ništa.
Da li je baš tako? Da li je lakše raditi 20 sati u kući bez adekvatnog poštovanja i nadoknade ili osam sati na poslu, posle čega uvek možete da kažete da ste umorni? Odgovor se nameće sam. Kako to da ove majke osim što nisu prepoznate i vrednovane od strane “institucija koje razumeju i ističu važnost porodice”, nisu  prepoznate ni kao važni radnici čiji je doprinos neprocenjiv.

Mama koja organizuje porodicu, sprema tri obroka dnevno plus užine, održava higijenu u kući, higijenu svoje dece, ide u nabavku, prati ih kroz školovanje, reguliše sreću i suze i često nemoćna da pomogne i reši komplikovane dečije situacije…

Ova mama već sutra čim ustane kao da je neko gumicom obrisao sve što je predhodnog dana uradila, i od samog jutra idemo ponovo: spremi krevete, spremi doručak, operi sudove, očešljaj, odvedi decu do škole, obriši prašinu i podove, kupatilo, operi veš, prostri, opeglaj, obnovi pocepano, poplaćaj račune, obavi, nabavi, spremi ručak, postavi, dovedi decu iz škole, svi su jeli – ustali, pospremi, operi, otprati domaće zadatke, informiši se, već je vreme da se postavi večera, spremi je, postavi, operi, spremi, sredi, pojuri decu da se pripreme za spavanje, posveti se suprugu, lepa, čista, mirišljava i ujutru prva ustani!…

Jutro je, idemo sve iz početka… i dok su one i spremačice i kuvarice i čistačice, i frizerke, i sudije, i vozači i komercijalisti, psiholozi i ljubavnice, često budu kritičkim okom gledane jer novac sa njihove strane u kuću nikako da pristigne.

Ima li rešenja…>>

Nema komentara.

Scroll To Top