Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Predškolci » Matematika bez muke II

Matematika bez muke II

Deca su u stanju po ceo dan da igraju ove nove tabliće a da nisu ni svesni da po ceo dan rade matematiku. Pisanje tablića nije potrebno ali je potrebno da deca broje svoje pokupljene karte vrlo jednostavno, koliko karata toliko i poena, i bitno je da oni vode tabelu i zapisuju. Umesto krajnjeg rezultata posle X partija, umesto da sabiraju velike brojeve neka naprave jednu malu tabelu pored na kojoj će beležiti pobede, tako što će jednostavno opažati ko je najviše karata sakupio i odneo pobedu. Možete ih označavati sa uspravnim linijama. Ovo je dobar način da se deca sretnu sa jednostavnim operacijama množenja, tata je pobedio tri puta, mama dva a ti sedam puta! Najviše!
Kada se saberu svi ti brojevi vidimo koliko smo partija odigrali.

Kada crtate karte, četiri keca, dvojke, trojke… desetke… vrlo je važno da na svim kartama nacrtate deset kružića olovkom, posle petog kružića jedan mali razmak pa onda ostalih pet. Zatim ih obojite u crno u zavisnosti koju kartu označavaju. Znači ako je broj pet u pitanju imaćemo pet crnih kružića i pet ne obojenih, tek naznačenih. Ovo je bitno zato što će dečiji mozgić svaki put registrovati da broj pet nije samo pet već je i 10-5, jer će mozak odmah registrovati da je količina obojenih i neobojenih kružića ista u koliko su u liniji a ne razbacani po karti kako smo to već navikli.

….. ….. (ovo je broj 5, napišite ga takođe)
..… ….. (ovo je broj 2, napišite ga takođe)
….. ….. .. (ovo je broj 12, napišite ga takođe)

Dragi roditelji mi toliko uživamo u ovoj igri da bi smo voleli da bar upola i vi to radite sa svojom decom! Pozdravljamo vas do sledeće nedelje sa još jednom sličnom igricom ali ovog puta igramo čitanje i pisanje! Srećno!

S. Josić Autor knjige “…Biram da budem mala”

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top