Naslovna » Dešavanja » Međunarodna nedelja dojenja

Međunarodna nedelja dojenja

podrska-dojenju

Majčino mleko je najbolja hrana koju dete može dobiti i dojenje daje detetu najbolji mogući početak u životu.
Svake godine, gotovo devet miliona dece umire pre svog petog rođendana.

Dojenje je jedno od najboljih načina kako da se smanji taj broj. UNICEF se pridružuje proslavi Međunarodne nedelje dojenja kako bi podstakao majke na isključivo dojenje svoje novorođene dece

UNICEF sarađuje sa Svetskim savezom za dojenje i Svetskom zdravstvenom organizacijom kako bi zajedno edukovali donositelje politika, donatore, partnere, zdravstvene radnike i javnost o dobrobitima dojenja.

Deset koraka do uspešnog dojenja su implementirani u više od četvrtine svih porodilišta u svetu. Iskustvo je pokazalo da je među majkama koje su rodile u ovim porodilištima stopa isključivog dojenja u prvih šest meseci veća i da se one osećaju pouzdanije kad doje.

Jako je važno da zdravstveni radnici dobro odigraju svoje uloge u implementiranju ovih 10 koraka. Oni imaju dubok i vrlo važan značaj pri uticanju na odluke majki kako da prehranjuju decu. Zbog toga je edukacija i promena ponašanja zdravtsvenih  radnika u Srbiji od presudne važnosti.

Prema istraživanjima stručnjaka Fonda UN za decu (UNICEF) sprovedenih 2005. godne, u Srbiji je dojeno tek 23 odsto beba do četiri meseca, dok je samo 15 odsto dojilo do šest meseci.

Istraživanja sprovedena 2010. godine pokazala su da je broj dece koja su isključivo dojila do šest meseci pao na 11 procenata. Rezultati istraživanja iz 2009. godine, koja su realizovana u okviru inicijative “Bolnica – prijatelj beba” (Bebi frendli), pokazali su da nijedno porodilište u Srbiji ne zadovoljava standarde ovog programa i potvrdilo da je procenat dojenja beba u Srbiji poražavajuće nizak.

Svetska nedelja dojenja na globalnom planu biće obeležena od 1. do 7. avgusta u više od 150 zemalja sveta pod sloganom “Podrška dojenju – Bliže majkama”.

Cilj manifestacije je da razvija društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, obezbedi podršku dojenju i unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.

Efikasno sprovođenje ove strategije je suštinski važno za povećanje procenta dojenja dece, naročito u prvih šest meseci života.

Nacionalna nedelja dojenja se u našoj zemlji obeležava prve nedelje oktobra.

Nema komentara.

Scroll To Top
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE