Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Dešavanja » Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada

Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada

medjunarodni-dan-borbe-protiv-decijeg-rada

Oko 215 miliona devojčica i dečaka u svetu izloženo je najgorim oblicima dečjeg rada. Uslovi u kojima oni rade su opasni i štetni po njihovo zdravlje i, najgore, po njihove živote. Posledica ovog rada je to da svake godine čak 22.000 dece umre zbog nesreća na radu.

Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada

12. juna 2002. godine po prvi put je obeležen  kako bi se skrenula pažnja na izuzetno veliki broj dece koji su žrtve radne eksploatacije.

Više od 100 miliona devojčica širom sveta radi najteže muške poslove u skladištima, rudnicima i fabrikama, rizikujući, ne samo zdravlje već i živote. Najstrašniji oblici dečjeg “rada” jesu prostitucija, prosjačenje, rasturanje droge – što je sve posledica besomučne potrebe za zaradom trgovaca decom.

Siromaštvo i neobrazovanje su idealne podloga za zloupotrebu dece.

Poslednja istraživanja i procene govore da je 127 miliona dečaka i 88 miliona devojčica uključeno u neki oblik dečjeg rada dok je od tog broja čak 74 miliona dečaka i 41 milion devojčica u posebno teškim uslovima izrabljivanja, a svake godine od posledica nesreća na radu umre oko 22 000 dece. Deca su prisiljena na rad jer njihov opstanak i opstanak njihovih porodica zavise od njihovog rada. Iako je dečji rad nezakonit u mnogim zemljama, deca su i dalje prisiljena da rade i najteže fizičke poslove.

Začarani krug

Deca koja sve to prežive i uspeju da odrastu, često nakon 30. godine starosti fizički više nisu u stanju da rade, pa ih nakon toga izdržavaju njihova deca, radeći neretko isti posao. Tako se nastavlja začarani krug.

Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada

Svetski dan borbe protiv izrabljivanja dečjeg rada je podsetnik na nepravedan položaj dece koja su izložena najgorim oblicima rada s ciljem podizanja svesti te podsticanja aktivnosti za suzbijanje svakog oblika izrabljivanja dece.

Azija najgora

Najviše dece, njih 122 miliona, radi na području Azije i Tihog okeana, međutim dečji rad je prisutan i u mnogim industrijskim zemljama. Čak 126 miliona dece radi na opasnim poslovima ili uslovima koji su opasni. Njih 1,2 miliona žrtve su prodaje, a oko 300.000 dece učestvuju kao vojnici u oružanim sukobima širom sveta.

Školu ne pohađa oko 72 miliona dece u dobu kad bi trebala da krenu u osnovnu školu. Pristup bilo kakvom obliku obrazovanja toj je deci gotovo nemoguć pa su, ako odrastu, i zbog toga osuđena na doživotno siromaštvo, najniže, najteže i najslabije plaćene oblike rada.

Recite svojoj deci ove podatke i objasnite im da jako važno da završe srednju školu, bez obzira što ona po našem zakonu nije obavezna.

Kakvo je stanje u Srbiji…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top