Javor-Zimske carolije
Naslovna » Dešavanja » Međunarodni dan nestale dece

Međunarodni dan nestale dece

Prema svetskim statistikama, ima sve više nestale dece, pa tako u Velikoj Britaniji godišnje nestane 140.000, dok u SAD-u na svake dve sekunde nestane troje dece.

Međunarodni dan nestale dece, 25. maj, ustanovljen je u znak sećanja na šestogodišnjeg Etana Paca koji je 1979. godine nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa.

medjunarodni-dan-nestale-dece

Međunarodni dan nestale dece

Dan nestale dece prvi je ustanovio američki predsednik Ronald Regan, da bi ubrzo potom on postao Međunarodni dan nestale dece, čiji je simbol rečenica “Nemoj me zaboraviti “.

Da li ste znali da je u Srbiji otvoren jedinstven evropski SOS telefon za nestalu decu 116000?

SOS telefon za nestalu decu je uveden 2013. godine i on je namenjen, pre svega, za pomoć porodicama nestale dece, ali i kao sredstvo koje može biti vrsta podrške policiji u vršenju istrage.
Značajno što je SOS telefon ustvari jedinstveni evropski broj koji osim u Srbiji funkcioniše i u 22 druge evropske zemlje.

Ona je objasnila da se preko različitih kanala, Fejsbuk stranica, postera … može doprineti da se veći broj ljudi informiše i da jave ako imaju saznanja o tome gde je dete koje se vodi kao nestalo.

Ako imamo saznanja da je dete nestalo u nekoj zemlji ili da je iz Srbije prebačeno u drugu državu možemo u kontaktu sa određenim organizacijama obezbediti trenutnu akciju.

Većina nestale dece u svetu se vrati kući, ali da onaj mali procenat koji to ne uspe može da bude pod velikim rizikom, odnosno da bude žrtva trgovine ljudima ili neke vrste nasilja i zloupotrebe’.

Važno je raditi na pronalasku nestale dece, ali i na pružanju podrške porodici. Trenutno osim SOS broja u Srbiji ne postoji adekvatan mehanizam podrške.

Osnovne usluge koje se pružaju putem evropskog telefonskog broja za nestalu decu su primanje prijave o nestanku deteta i njeno prosleđivanje policiji, pružanje podrške roditeljima nestalog deteta, kao i pružanje dodatne podrške policiji u istrazi.

U nedelji u kojoj se obeležava Svetski dan nestale dece treba progovoriti o problemu nestale novorođenčadi.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je državi Srbiji da obezbedi naknadu svim roditeljima koji su pre više decenija izgubili navodno preminulu decu posle porođaja, ako se ustanovi da je bila reč o trgovini decom.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top