Naslovna » Aktuelno » Na 46. Festu 126 filmova, 116 premijera!

Na 46. Festu 126 filmova, 116 premijera!

 

Beogradski međunarodni filmski festival Fest, pod sloganom „Priđi bliže“, ove godine biće održan od 23. februara do 4. marta i na njemu će biti prikazano 126 dugometražnih i dokumentarnih filmova.

Premijerno će biti prikazano 116 filmova, dok će 10 filmova biti prikazano u okviru programa Fest klasik. Filmovi će biti prikazivani u devet sala širom grada, među kojima je prvi put i bioskop „Grand sine Rakovica“. Cene karata su od 250 do 500 dinara.

Ovogodišnji festival otvara film Tri bilborda ispred Ebinga u Misurijurežisera Martine Mekdone.

Od filmova već prepoznatih i nagrađenih u svetu, gotovo svih naslova u trci za Oskara među kojima su Oblik vode, Ja, Tonja, Fantomska nit, do ostvarenja čije će prikazivanje na Festu biti jedina javna projekcija u ovom delu sveta gde su Uvreda, Fantastična žena, Skrivena ljubav, Advokat dela takođe nominovana za nagrade Američke filmske akademije.

Među autorima filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem Festu našla su se zvučna imena poput Romana Polanskog, Čena Kajgea, Pola Šredera, Rolana Džofija.

U, sada već tradicionalnoj, međunarodnoj konkurenciji za nagradu Beogradski pobednik je 16 filmova, a pet domaćih ostvarenja takmiči se za nagradu u nacionalnoj selekciji.

„Glavni takmičarski program ponudiće 16 brižljivo odabranih naslova iz svih delova sveta od Argentine, preko Danske do Rusije. Ove godine, kao što smo to obećali pre tačno godinu dana, nije bilo selekcione komisije za takmičarski program srpski film, opredelili smo za isključivo premijerne“, objasnio je umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić.

Pantelić je istakao da će nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiti mađarski reditelj Ištvan Sabo i glumica Neda Arnerić, dok će Beogradski pobednik za dosadastvaralaštvo dobiti režiseri Karen Šahnazarov i Roland Džofi.

Na 46. Festovo izdanje stižu i Berlinski aduti. Odmah nakon svetske premijere na Potsdamer placu, pred beogradsku publiku stižu filmovi Eva Benoa Žakoa sa Izabel Iper i Lice, ostvarenje nagrađivane poljske rediteljke Malgoržate Šumovske koje će zvanično i zatvoriti Fest.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top