Javor-Zimske carolije
Naslovna » Beba » Bezbednost » Namene i vrste dečijih sedišta za automobile

Namene i vrste dečijih sedišta za automobile

decije auto sediste

Namene i vrste dečijih sedišta za automobile

Jedan od najboljih načina da zaštitite svoje dete i obezbedite im sigurnu vožnju automobilom jeste nabavljanje adekvatnog dečijeg sedišta. Prilikom odabira potrebno je da znate da je sedište prošlo sva potrebna testiranja i da su rezultati overeni od strane nadležnih družavnih inspekcija. Osim toga, naravno veoma je važno da sedište bude prilagođeno uzrastu vašeg deteta i modelu automobila kako bi moglo da se na pravi način pričvrsti.

Da li znate koje vrste sedišta za decu postoje i koje su pravilne primene tih sedišta? Koliko ste upoznati sa tim kako da izaberete odgovarajuće sedište za svoje dete?

Sedište – krevetić

Autokrevetić za decu se koristi kada u automobilu morate da prevozite dete sa posebnim potrebama – kao što su nedonošćad ili bebe koje su lakše od 3 kilograma, zbog čega se često javljaju problemi sa cirkulacijom i disanjem (o čemu se dobija uverenje od lekara prilikom otpuštanja iz porodilišta ili bolnice). Ovakva sedišta – krevetići su veoma slični korpama za bebe koje se nalaze na kolicima, ali su znatno čvršća i imaju poseban sistem podešavanja kako bi se adekvatno pričvrstila na sedište automobila. Ovi modeli se postavljaju paralelno sa zadnjim naslonom sedišta u automobilu, zbog čega se dete nalazi u položaju sa glavom na sredini zadnjeg sedišta.

Vrlo je važno da ovakav model sedišta ne uzimate sem ako vaše dete nema neki poseban zdravstveni problem ili stanje koje zahteva ležanje na ravnoj površini.

Auto-sedište za bebe težine od 10 do 13 kilograma postavlja se suprotno od smera vožnje i namenjeno je za korišćenje od perioda kada beba izađe iz porodilišta, pa sve dok ne preraste težinom ili visinom ovaj model sedišta (što je uglavnom do prve godine deteta).

Kombinovano stedište za decu do 18 kilograma se postavlja u smeru vožnje. Ovaj model je namenjen doci uglavnom nakon navršene prve godine života, kada su već navikli da sede gotovo samostalno.

Za decu koja imaju više od 18 kilograma postoje različite vrste sedišta koje se mogu pričvrstiti ili sopstenim pojasevima ili pojasom automobila za zadnjoj klupi.

U kom smeru bi deca trebalo da sede prilikom vožnje automobilom?

Najsigurniji smer vožnje za decu je onaj unazad, odnosno u suprotnom smeru od vožnje. Preporučuje se da se deca prevoze u ovom položaju sve dok ne odrastu dovoljno da samostalno hodaju ili ne budu teži od 13 kilograma (što je uglavnom do druge godine života).

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top