Mona-Letnje osveženje
Naslovna » Kultura » Pozorišta » Nova premijera u Vuku-“Šuplji kamen” u režiji Tatjane Mandić Rigonat

Nova premijera u Vuku-“Šuplji kamen” u režiji Tatjane Mandić Rigonat

 

NOVA PREMIJERA U VUKU – ŠUPLJI KAMEN NIKOLAJA KOLJADE U REŽIJI TANJE MANDIĆ RIGONAT!

 

U utorak, 15. maja na velikoj sceni Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” premijerno će biti izveden najnoviji komad Nikolaja Koljade “Šuplji kamen” u režiji Tatjane Mandić Rigonat i u prevodu Novice Antića. U predstavi igraju doajeni naše pozorišne scene: Branka Petrić, Ljiljana Stjepanović, Rada Đuričin, Milan Lane Gutović i Katarina Marković.

Više od veka posle Čehova, Nikolaj Koljada piše razgranatu, bujnu komediju Šuplji kamen u kojoj se, na jednom od njenih nivoa, poigrava sa motivima i likovima iz Čehovljeve drame Tri sestre. Samo za razliku od likova Olge, Irine, Maše, koje su mlade, u Koljadinom delu svi likovi, osim Natalije, su u trećem dobu. U penziji su. Galina Sergejevna i Vera Sergejevna, su bivše nastavnice književnosti i maternjeg jezika, Larisa Sergejevna je bivša nastavnica fizike, a Igor Petrovičje bivši violinista u Operi. O čemu misle, šta osećaju, čemu se nadaju? Donose li godine neku višu mudrost? Izoštravaju li godine naše karaktere? Ili sa godinama sve gasne? Šta su godine uopšte u našim životima? Šta reč starost označava? Šta je mladost? Šta dušu čini živom, a šta je ubija? Kakva je uloga mašte, poezije, sveta čudesnog, u našim životima? Može li se živeti punim životom i u penziji? Šta je punoća života, a šta praznina? Sva ta pitanja kruže po neočekivanim putanjama i kristališu se u  metaforičnoj priči o Šupljem kamenu.

Šuplji kamen je drama čežnje, neprolazne čežnje za čudesnim koje se krije u ljubavi, u potrebi da volimo i budemo voljeni.

Autor kostima i koautor scenografije je Ivana Vasić, a kompozitor Irena Popović Dragović.

 

Nema komentara.

Scroll To Top