Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Odgovorno roditeljstvo 2

Odgovorno roditeljstvo 2

Odgovorno roditeljstvo 2

odgovorno-roditeljstvo2

Najvažnije stvari u dečijim životima su sigurnost, ljubav, prihvatanje i ohrabrivanje.

Današnji odgoj traži doslednost. Roditelj treba da pokaže brižno ponašanje, emocionalnu toplinu i dosledno odgovaranje na potrebe deteta za ljubavlju, emocionalnom toplinom, sigurnošću, pripadanjem, povezanošću, prihvatanjem. Roditelj je detetu uzor prikladnog ponašanja i izražavanja emocija te odnošenja prema drugim osobama. Roditelj ima zadatak da napravi strukturu detetovog vremena i aktivnosti, i odredi granice prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja. Roditelj je vođa koji jasno postavlja granice, pruža smislena objašnjenja i uzima u obzir detetovo mišljenje. Time pokazuje da uvažava i priznaje dete kao osobu. Pokazuje mu to posvećivanjem vremena i pažnje i zanimanjem za njegove svakodnevne aktivnosti i iskustva. Roditelj ima zadatak da pruži podršku detetovoj autonomiji i pomagne u razvoju iste. Roditelji podupiru detetove jake strane, hrabre dete i izražavaju poverenje u njegove sposbnosti, slede i podržavaju detetove inicijative. Time potsiču dečju aktivnost da deluju u skladu sa svojim potrebama i novim situacijama. Dete se na taj način oseća kompetentno, uspešno u svojim interakcijama sa ljudima i stvarima.

Ključ kvalitetne brige i uticaja na detetov razvoj jeste roditeljska empatija s detetovim stanjima i usklađivanje sa njegovim potrebama i inicijativom. Da bi roditelj uspešno komunicirao s detetom, on treba da razume šta dete misli i oseća.

Možemo reći da roditelj uz ličnu odgovornost ima na sebi i odgovornost za dobrobit i razvoj deteta i odgovornost za kvalitet odnosa s detetom.

“Ne odrastaju samo deca. Odrastaju i roditelji. Koliko god posmatrali decu da vidimo šta će napraviti od svojih života, oni gledaju nas da vide šta mi radimo s našim životom. Zato, ne mogu reći detetu da posegne za zvezdama. Sve što mogu da uradim je da sama posegnem za njima. “

I ne zaboravite, ne postoje “savršeni roditelji “. Težnja za savršenstvom u roditeljstvu vas samo može ispuniti frustracijom. Nemojte biti previše strogi prema sebi ako ponekad pogrešite. Ali znajte da imate svakodnevne prilike za zdravo, autoritativno roditeljstvo i kvalitetan partnerski odnos. Zato, zaboravite na ona pitanja s početka… već se svaki dan pitajte isto: “Šta danas mogu da učinim da budem bolji roditelj nego juče?”

“S decom je potrebna čašica mudrosti, bure razuma i more strpljenja.”

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top