Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Dešavanja » Oktobar – mesec pravilne ishrane

Oktobar – mesec pravilne ishrane

mesec-pravilne-ishrane

Voće i povrće
Voće i povrće osigurava nam unos vitamina i minerala i mnoge druge sastojke. Težite da povećate udeo povrća i voća u ishrani, jer su bogati vodom.
Kada se kaže voće i povrće misli se na sveže, kuvano, smrznuto i sušeno voće i povrće i prirodne sokove. Prirodni ili ceđeni sokovi treba da budu zastupljeni što češće. Iscedite u sokovniku nekoliko šargarepa, pomorandži i jabuka. Nemojte dodavati šećer. Ponudite sok vašoj deci.

Kupovne sokove izbacite iz ishrane dece. Oni, bez obzira na sadržaj koji stoji na ambalaži, uglavnom sadrže šećer, veštačke boje i arome i ,naravno, vodu. Na tržištu Srbije najmanje 30 odsto voćnih sokova ne sadrži voće u količini koja je navedena na ambalaži.

Mleko i mlečni proizvodi 
Hrana poput sira, jogurta i mleka važan je izvor kalcijuma, i ostalih minerala i vitamina. Birajte one proizvode na kojima je navedeno “od organskog mleka”. To je jako važno zbog količine aflatoksina koji je dozvojen u našoj zemlji, a nije u ostalim zemljama. Mislite o zdravlju svoje dece.
Šta je aflatoksin?

Slatkiši, grickalice i alkohol
Slatkiši obično sadrže i masnoće i šećere, a u ovu grupu ubrajaju se čipsevi, kremasti namazi, kolači, biskviti, čokolade, slatki napitci, alkohol…

Unos ovih namirnica trebali biste smanjiti na najmanju moguću meru.

Možete:

  • Zameniti slatkiše voćem, grickalice sušenim voćem, slatke napitke voćnim sokom ili nezaslađenim čajem

Alkohol sadrži oko 7 kalorija po jednom gramu. Osim što dodajete kalorije u ishranu razmislite o štetnosti alkohola po vaše fizičko i mentalno zdravlje. Razmislite o tome kako se ponašate kada popijete određenu količinu alkohola. Da li ste nasilni? Kako to utiče na vašu decu? Uvek imajte na umu: Kad pijem – ne vozim!

Nekoliko reči o soli
Više od polovine populacije unosi u organizam više soli od preporučenog nivoa i dvaput više od količine koja nam je potrebna.

  • Hranu pripremajte uz minimalnu količinu soli
  • Izbegavajte zasoljene grickalice

Glavni izvor natrijuma u ishrani je so dodata upakovanim i procesovanim namirnicama i u hrani u restoranima. Procesovane namirnice obuhvataju smrznute obroke, konzervisane namirnice, ukiseljene namirnice, poslastice, meso pripremljeno za obrok, začine, sosove i prelive i još mnoge druge.

Slatkiši
Torte, kolače i industrijske slatkiše treba izbegavati. Ograničite njihov unos na jedan dan u nedelji.

Svako treće dete i svaka druga odrasla osoba nema tri obroka u toku dana, a najčešće se preskače doručak. Promenite ovu naviku.

Uvedite šetnje i boravak u prirodi. Prijaće i vama i deci.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top