Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Olakšajte deci vrućinu

Olakšajte deci vrućinu

 

Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli. Zbog toga deci treba obući pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, a bebama je dovoljna pelena i benkica bez rukava. Bebe i mala deca neće vam reći da su žedni, zato je veoma važno da im redovno dajete vodu, piše u saopštenju Instituta “Batut” povodom vrelih dana pred nama.

Tokom toplotnih talasa bebama koje doje biće potrebni dodatni podoji, a između podoja, može im se ponuditi voda u kašičici.

Bebe i decu za vreme toplotnog talasa ne treba izvoditi napolje, a ako se izvode, to treba činiti isključivo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Tokom izlaska, bebe i decu uzrasta do godinu dana uvek treba držati u hladovini uz odgovarajuću zaštitu od sunca, što podrazumeva pamučnu široku garderobu koja ne steže, svetlih boja, šeširić, kremu sa zaštitnim UV faktorom.

Deci staroj godinu dana i starijoj mogu se ponuditi komadi zaleđenog voća, na primer lubenice koje mogu da sisaju i tako unesu dodatno tečnost i istovremeno se rashlade.

Redovno provetravanje prostorija u stanu je najbolje u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, a u najtoplijem delu dana treba zatvoriti prozore, spustiti roletne da bi se stvorila prijatna hladovina.

Ako kod kuće imate klima uređaj ili ventilator, vodite računa da nikada nisu usmereni prema bebi, a temperatura u stanu nikako ne treba da bude ispod 24 stepena Celzijusa.

Kada je reč o putovanjima, nikako ne prekrivajte sedište za bebe peškirom ili pamučnim ćebetom jer to sprečava kretanje vazduha, piše u saopštenju Instituta “Batut.”

Kombinacija vrućine i znojenja vode do dehidratacije. Tada možete osećati mučninu i vrtoglavicu. Ako se na vreme telo ne hidrira, posledice mogu biti ozbiljne – hipertermija, odnosno vrlo visoka telesna temperatura može uzrokovati bolove u mišićima, mučnine, umor, glavobolje i dovesti do dezorijentacije ili gubitka svesti koji označava toplotni udar. Deca, pogotovo ona mlađa od 4 godine, osetljivija su na visoke temperature jer ne izbacuju toplotu  iz tela znojenjem kao odrasli i ne piju dovoljno kako bi nadoknadili izgubljenu telesnu tečnost. Donosimo vam pet načina kako sprečiti hipertermiju.

Dovoljno tečnosti

Studije pokazuju kako su 2/3 dece u sportskim kampovima dehidrirana pre vežbanjaDete bi trebalo da popije čašu vode pre treninga ili igre. Stručnjaci ističu da bi deca trebala popiti čašu vode pre igre i dve čaše vode posle igre i vežbanja.

Pažljivo birajte piće

Stručnjaci preporučuju vodu, ali i sportska pića. U vodu možete dodati i  sveže voće jer deca vole razne ukuse pa će zbog toga sigurno hteti da piju. Izbegavajte pića s kofeinom poput kupovnih ledenih čajeva, radije napravite domaći ledeni čaj, ili kole jer deluju kao diuretici i deca lakše gube tečnost.

Potstičite dete na kretanje

Toplota je vrlo teška za decu koja nisu naviknuta na to. Treba im nekoliko dana da se naviknu, a onoj deci koja nisu u formi, ne bave se nikakvim sportom ili su prekomerne težine treba i do 6 nedelja! Pokušajte i vi s njima svakodnevno da vozite bicikl barem 30 minuta.

Lagana odeća

Za vreme Sunca i toplote deca bi obavezno trebala da nose kape i šešire i prozračnu odeću. Najbolji izbor odeće je ona široka, svetle boje i tanjih slojeva.

Pripazite na vreme

Između 11 i 17 sati deca ne bi trebala da  izlaze na sunce. Tada su UV zraci najjači pa loše utiču na dečju kožu, a temperature su neizdržive. Ako nema potrebe zadržite ih u kući ili u hladu, ali s dovoljno tečnosti u blizini.

http://roditeljsrbija.com/kako-se-zastititi-od-uv-zraka/

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top