U Moni dobijas vise
Naslovna » Aktuelno » ONLINE PREDSTAVE ZA DECU I MLADE

ONLINE PREDSTAVE ZA DECU I MLADE

Opera i teatar Madlenianu uvek je bila okrenuta i svojoj najmlađoj publici, kojoj smo prvobitno držali radionice za slušanje klasične muzike i praćenje operske predstave, da bismo se, kao članica Opere Evropa i RESEO organizacije, 2007. godine priključili proslavi 400 godina opere u svetu, gde je naš program proslave te godine proglašen za najbolji. Od te godine svaki maj je mali praznik opere u našoj kući, pa tu tradiciju nismo želeli da zanemarimo ni u ovoj nemiloj situaciji, te vam ove nedelje poklanjamo predstave za decu i mlade, ali dozvoljavamo da “zavirite” i iza scene i vidite kako nastaju muzičke predstave. Prva opera na našoj sceni prilagođena i mlađem uzrastu bila je opera Mudrica Karla Orfa, premijerno izvedena 2000. godine, u režiji Nona Dragovića i pod dirigentskom palicom Gorjana Korunoskog. Snimili smo i dokumentarni film – Mudrica – iza scene (reditelj Marko Popović) o nastanku ove opere, gde gledaoci mogu pratiti sve faze nastanka najkompleksnije scenske forme. 2013. godine pokrenuli smo Program za decu i mlade, kako to dolikuje svakoj ozbiljnoj operskoj kući u svetu. Uvek smo se trudili da najmlađoj publici, školskoj i predškolskoj deci, ponudimo program koji bi im otvorio širom vrata opere i omogućio prvi korak i susret sa muzičkom predstavom, bez straha i uz zabavu. Zato smo naše predstave za decu i mlade skratili i prilagodili uzrastu. Operu Čarobna frula Volganaga Amadeusa Mocarta, rediteljke Ane Radivojević Zdravković, koja traje veoma dugo, skratili smo na oko sat vremena ostavivši najvažnije numere i delove. Predstavu smo isključivo radili s mladim autorima i pevačima, od kojih je većina profesionalnu karijeru započela baš na našoj sceni, da pomenemo recimo Savu Vemića, koji trenutno peva na svetskim operskim scenama. Da bismo mogli da putujemo sa našim predstavama u udaljene krajeve naše zemlje, prilagodili smo ih drugim scenama, tako da se predstave izvode uz pomoć klavira. Čak smo i operu Mudrica posle Velike scene prilagodili za Scenu Studio i izvodili veziju Fridriha Vaneka za dva klavira i udaraljke.

 

Ne samo da smo naše pozorište otvorili za najmlađe gledaoce, već smo ga otvorili i za mlade stvaraoce. Osmislili smo konkurs za produkciju teksta mladog stvaraoca i dramaturga, a mnoge predstave-pobednici konkursa se i danas nalaze na našem redovnom repertoaru. Onda smo napravili muzičko-dramsku radionicu gde smo uz pomoć audicije okupili mlade pozorišne stvaraoce, željne učenja i mentorstva starijih kolega, ali i iskazivanja sopstvenog pozorišnog izraza. Tako je nastala predstava Prisutnost, kao kolektivan čin mladih pozorišnih stvaralaca koja je posle višemesečnog rada imala prezentaciju pred publikom, a kasnije je uključena u repertoar Velike scene, a bila je i na gostovanju! Zato vam ove nedelje emitujemo one predstave koji su naši pokušaji da u čarobni svet pozorišta prizovemo najmlađe i sve one koji će jednog dana biti naša stalna publika, ali i saradnici. Važimo za jedino pozorište kod nas koje neguje sve žanrove na svom repertoaru, što ćemo vam prezentovati na ovom Virutelnom putovanju.

Izborom opere Mudrica, u okviru koje je inkorporirana i opera Mesec, prva opera Karla Orfa, velikog nemačkog kompozitora, dirigenta, teatrologa, ali iznad svega pedagoga, koji se u okviru svoje Schulwerk – Osnovnog obrazovanja u muzici i plesu, koji je razvijao godinama i čiji su metod razvijanja senzibiliteta dece za klasičnu muziku i muzičko pozorište prihvatile mnoge škole, nije slučajna. Vodeći se modelom bajki kroz koju deca najlakše uče Orf je izabrao poznate bajke iz bavarskog folklora i sa ritmički prijemčljivom muzikom napravio spoj jezika, muzike i plesa, što je osnovni koncept njegovog učenja.

“Elementarna muzika nikada nije muzika, već formira jedinstvo sa pokretom, plesom i govorom. To je muzika koja stvara sebe, u kojoj učestvujemo ne samo kao slušatelji, već i kao učesnici.” Karl Orf

Kombinujući igru i improvizaciju u procesu nastanka predstave, reditelj Nono Dragović i koreograf Vojćeh Misiuro su učesnicima pružili visok stepen kreativne slobode, gde su oni mogli da se iskažu u svojoj integrisanoj umetničkoj aktivnosti. Tako smo zaista na jednoj probi prisustvovali “rađanju” Mudrice u tumačenju Anete Ilić, koja je prvi put zaigrala u jednoj operskoj predstavi, a autori su uz sugestivnu Orfovu muziku uspeli da probiju četvrti zid pozorišne scene i uvuku publiku u radnju o pobedi dobra nad zlom. U ovoj svojevrsnoj transformaciji u istinski lik umetnicima su svakako pomogli i likovni elementi predstave, poput monumentalne scenografije Miodraga Tabačkog i živopisnih kostima, nekih vešto izvedeni od slame, Angeline Atlagić. Naša bajka o kralju (moć i sila) – Miodrag Miša Jovanović i mudroj devojci – Tanja Obrenović (mudrost i domišljatost) sa druge strane, sa lajtmotivskim isticanjem ansambla “tri skitnice” (Igor Matvejev, Branislav Kosanić, Nenad Jakovljević) u prvi plan, približava se antičkim rešenjima “kolektivnog komentatora”, kao i teatarskoj simbiozi i sintezi i neverovatno korespondira sa vremenom u kome je odigrana premijera ove predstave – 13. oktobra 2000, što ćemo videti i u dokumentarnom filmu Marka Popovića koji emitujemo isto veče posle predstave. Predstava je izvedena na BEMUS-u (2000) i na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu (2001) i JDP-a (2004), a kao verzija sa dva klavira gostovala je u Negotinu na Mokranjčevim danima (2004), u Pozorištu mladih u Novom Sadu (2004) i na NIMUS-u u Nišu (2004).

Poznato je iz raznih naučnih istraživanja da muzika Volfganga Amadeusa Mocarta na poseban način utiče na dečju psihu, unapređuje razvoj inteligencije kod dece, smanjuje agresivnost i hiperaktivnost, donosi miran san i razvija kod dece dimenzije apstraktnog mišljenja! Da ne govorimo o tome koliko muzika ovog genijalnog autora čini da se deca upoznaju sa najkvalitetnijim delom ljudskog duha od kad je postojanja, obrazuje ih i možda može da pomogne da se razvoj muzike i umetnosti uopšte u budućnosti kreće boljim, humanijim pravcem, ukoliko se stvara od strane umetnika koji su odrastali na Mocartu! Slušanje Mocartove muzike, još od vremena kad je nastala, od planetarne važnosti je, a nesumnjivo je da u najnovijem dobu koje obiluje ekspanzijom vrednosti dijametralno suprotnih od prefinjenosti Mocartovog dela, slušanje njegove muzike postaje sve važnije. Upravo je zbog njegove važnosti Mocart izabran kao prvi kompozitor u Programu za mlade.

Skraćena verzija Mocartove opere Čarobna frula, urađena kao bajka prilagođena deci, svakako deci pruža jedan nov i zabavan način slušanja Mocarta i gledanja pozorišne predstave. Poznato je da se u stvaranju predstava za decu opravdano pribegava korišćenju muzike u što intenzivnijoj meri, jer ona prilazi srcu čak i kad dete ne razume tekstualni deo predstave i sadržaj priče. A Čarobna frula je nesumnjivo muzičko remek-delo koje srcu ne može da ne priđe, te će deca koja verovatno u operu još nisu odlazila, neosetno srcu primiti tu umetnost posredstvom Mocartovog muzičkog genija. Na ovoj predstavi su stasavali mladi pevački glasovi koji su se kasnije otisnuli i u svet: Aleksandra Jovanović kao Kraljica noći svoj debi je napravila prvo na našoj sceni, a potom je istu rolu pored Narodnog pozorišta i SNP-a pevala i u Nacionalnoj opera Berlina i u Bečkoj državnoj operi. Sava Vemić u ulozi Sarastra je debitovao na našoj sceni, a istu ulogu pevao je i u Geteovom teatru u Nemačkoj i u novom Nacionalnom teatru u Tokiju. Branislava Podrumac kao Papagena je prvi put zapevala operu u Madlenianumu, upravo u ovoj operi…

 

Operom Ljubavni napitak Gaetana Donicetija proširujemo naš program za mlade i za decu, u želji da stvaramo operski podmladak, buduće ljubitelje operske umetnosti. Opera se izvodi na srpskom jeziku, u skraćenoj verziji i uz klavirsku pratnju, kako bi bila dostupna i publici u unutrašnjosti naše zemlje koja nema scenske kapacitete za izvođenje kompletnih opera. Ljubavni napitak je komična opera satkana od priče o radosti, ljubomori, zaljubljenosti, igri, pre svega ljubavi. Prelepa Adina čita priču o čudesnom napitku koji rešava sve ljubavne probleme i mladi Nemorino u tome vidi način da se Adina napokon zaljubi u njega. Dolazak doktora Duklamare u selo događa se u pravom trenutku. Nemorino od njega otkupljuje ljubavni napitak i time započinje niz smešnih i interesantnih dešavanja koja pokazuju šta je sve zaljubljena osoba spremna da učini. Na kraju, najvažnije je upoznati pravu ljubav, pronaći prave vrednosti u životu i potvrditi da život ima smisla jedino ako ga delimo sa osobom koju volimo.

U režiji i dramatizaciji Tadije Miletića, opera počinje velikom pijacom, gde se u žamoru i gužvi između ostalih stvari prodaje i sam ljubavni napitak. Režijskom koncepcijom se ukida tzv. „četvrti zid“, i dramska radnja se odvija svuda, a počinje već u foajeu gde pevači dočekuju posetioce. Umetnički rukovodilac projekta je dirigent Stanko Jovanović, uz klavirsku saradnju pijaniste Vladimira Gligorića. Legendarna arija Una furtiva lagrima predstavlja jednu od najpoznatijih i najveličanstvenijih dela operskog stvaralaštva, a u izvođenju solista Vladimira Lalića i Tibora Hevešija dobija nov i mladalački polet.

 

Predstava koja je nastala kroz kreativni proces u koji su bili uključeni mladi glumci i pevači, koji su sami izabrali uloge, pisali tekstove, komentarisali sa kolegama svoje izbore, stvarili su jedinstvenu predstavu-radionicu-laboratoriju, zajedničko scensko delo koje je odraz njihovih ideja i njihovih talenata. Uz pomoć Ane Radivojević Zdravković, direktorke Drame Madlenianuma i dramaturškinje Marijane Aracki, u kostimu po izboru: Jasmine Petrović, Vide Radovanov, Anje Aleksić i Pandore Andrejević, uz saradnika za muziku Dragane Anđelić Bunjac, mladi umetnici stvorili su predstavu koja je iskrena, ispovedna i zabavna, jer priča o temama koje interesuju mladu generaciju.

Tokom četiri meseca rada, kroz dramski studio iskristalizovao se libreto, zanimljiva sudbinska priča o mladiću iz malog grada u Srbiji, koji kao uspešan košarkaš dobija stipendiju univerziteta u San Dijegu, u Kaliforniji, gde se zaljubljuje u devojku iz imućne porodice, studentkinju operske režije. Ljubav je inspirativna i on se hrabro upušta u pisanje libreta za operski projekat. To nam omogućuje da pratimo oživljavanje zamišljenih likova, uz komponovanu muziku. Susrećemo i dramske likove koji simbolišu holivudski glamur. U fragmentima i uz songove smenjuju se njihove ispovesti, snovi, događaji i prepliću se njihove sudbine, u kojima je jedno zajedničko – žeđ za ljubavlju i slobodom. Delo obiluje grupnim scenama, zahtevnim scenskim pokretom i koreografijama koje su takođe kreacija samih učesnika. Mladi umetnici su dokazali da je potencijal njihovog stvaralaštva ogroman, da su svestrani i da na najbolji i najprofesionalniji način koriste veštine i znanje koje su stekli svojim obrazovanjem. Prošavši kroz praktično sve faze nastajanja teatarskog čina, mladi umetnici su poput tinejdžera koji prolaze kroz dramatične faze odrastanja, doživeli porođajne grčeve stvaralačke energije u traganju za adekvatnim rešenjima, za snažnom i uverljivom ekspresijom, lišenom kiča, patetike, laži, formalizma. Ono što je na premijeri zadivilo gledaoce bila je iskrena doživljenost protumačenog teksta, emotivna identifikacija, uverljivost i nadasve – demonstracija novih talenata umetnika koje ćemo nesumnjivo gledati u nekim drugim ulogama na srpskim scenama.

 

Predstave se emituju preko youtube kanala i prikazivanje navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima u uslovima vanredne situacije i mera koje se preduzimaju pod sloganom “Ostani kod kuće”. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave. Sve podatke o on-line izvođenjima naših predstava, kao i intervjue sa autorima i protagonistima možete naći na sajtu www.madlenianum.rs i na društvenim mrežama. Za sva pitanja možete se obratiti na: [email protected] Pratite nas!

Repertoar za nedelju od 04.05. do 10.05.

 

Sreda, 6. maj u 18 časova

Opera za decu V. A. Mocarta ČAROBNA FRULA

(skraćena verzija)

Libreto: Emanuel Šikaneder

 

Premijerna obnova 24. februar 2013.

 

Umetnički rukovodilac: Stanko Jovanović

Klavirska saradnja: Vladimir Gligorić

Flauta: Ana Radoičić

Inscenacija i režija: Ana Radivojević-Zdravković

Dramaturg i asistent režije: Tadija Miletić

Scenograf: Ilija Višnjić

Kostimograf: Jelena Antanasijević

Izvršni producent: Andreja Rackov

 

LICA:

Kraljica: noći: Aleksandra Jovanović

Sarastro, veliki sveštenik: Sava Vemić

Pamina, njena ćerka: Jasmina Stojković

Princ Tamino: Tibor Heveši

Papageno, čovek-ptica: Sreten Manojlović

Papagena: Branislava Podrumac

Tri dame Kraljice noći: Marijana Radosavljević, Jovana Jovićević, Milica Stojčev

Tri dečaka: Aleksandra Anđelković, Jovana Bijelić, Tijana Vučković

Devojčice: Ksenija Repić, Kristina Bojić (violina)

 

Inspicijent: Vesna Ćurčić Petrović

Vokalni pedagozi: Tanja Obrenović, Nenad Nenić

Muzička priprema: Vladimir Gligorić, Jelena Šiljeg

 

Traje 1.04

Reprizno emitovanje: četvrtak 7.05. i subota 09.05. od 16 časova

 

Evropski dani opera – proslava 400 godina opere u Madlenianumu

Trajanje 5 minuta

 

Četvrtak, 07. maj u 18 časova

Opera za mlade Gaetana Donicetija LJUBAVNI NAPITAK

(skraćena verzija)

Premijera 15. februar 2014.

Libreto: Feliče Romani

Prevod: Tadija Miletić

Režija i dramatizacija: Tadija Miletić
Klavirska saradnja: Dragana Anđelić Bunjac

Scenograf: Miraš Vuksanović
Kostimograf: Snežana Pešić Rajić

Izvršni producent: Andreja Rackov

 

Asistent scenografa: Jasna Saramandić

Asistent kostimografa: Branka Jelikić

 

LICA:

Nemorino: Vladimir Lalić

Adina: Jovana Čurović

Belkore: Ivan Plazačić

Dulkamara: Mihailo Šljivić

Đaneta: Ana Petrović

 

Horski ansambl:

Dragana Radovanović (Seljanka), Nevena Đorđević (Konobarica), Zorana Stanišić (Gospođa), Jovana Jovićević (Piljarica), Marko Živković (Piljar), Stevan Karanac (Seljak), Vladimir Bulatović (Starac), Aleksandar Novaković (Krčmar)

 

Inspicijent: Vesna Ćurčić Petrović

Vokalni pedagozi: Tanja Obrenović, Nenad Nenić ·

Muzička priprema: Vladimir Gligorić, Dejan Subotić, Dušan Toroman ·

Dizajn svetla: Srđan Jovanović ·

 

Traje 1 sat bez pauze

Reprizno emitovanje: petak 08.05. od 16 časova i subota 09.05. od 12 časova

 

Petak, 8. maj u 18 časova

Opera Karla Orfa MUDRICA (Die Kluge)

Premijera 13. oktobar 2000.

 

Libreto: Karl Orf prema bajci braće Grim

Prevod i prepevi: Husnija Kurtović

Dirigent: Gorjan Korunoski

Reditelj: Nono Dragović (Poljska)

Scenograf: Miodrag Tabački

Kostimograf: Angelina Atlagić

Koreograf: Vojćeh Misiuro (Poljska)

 

Lica:
Kralj: Miodrag Miša Jovanović

Seljak: Nikola Mitić

Mudrica: Tanja Obrenović

Tamničar: Velizar Maksimović

Čovek sa magarcem: Janko Sinadinović

Čovek sa mazgom: Saša Kovačić

I skitnica: Igor Matvejev

II skitnica: Brana Kosanić

III skitnica: Nenad Jakovljević

Igrači: Ivan Banfić, Ljubo Jaćimović, Dušan Anastasov,

Jelena Ćosić

Orkestar Kamerne opere Madlenianum

Koncert majstor: Balint Varga

Dirigent saradnik: Aleksandar Spasić

Muzički saradnik: Dragana Anđelić

Pomoćnik reditelja i inspicijent: Vesna Ćurčić Petrović

 

Traje 1:28 u dva čina

Reprizno emitovanje nedelja 10.05. u 12 časova i ponedeljak 11.05. u 16 časova

Dokumentrani film MUDRICA IZA SCENE

Produkcija Kamerna opera Madlenianum i Kreativni studio Zepter

Producent: Tatijana Rapp

Reditelj: Marko Popović

Proizvodnja 2000/2001.

Traje 30 minuta

 

Nedelja, 10. maj u 18 časova

Muzička drama za mlade PRISUTNOST

 

Premijera 30. jun 2018.

STVARAOCI I UČESNICI  PREDSTAVE:

 

Bogdan Bogdanović, Ana Stević, Ena Kristina Matošević, Ammar Mešić, Lidija Cvetić, Vladimir Tešović, Tanja Živković, Milan Pajić, Tamara Radovanović, Maja Stojanović, Milica Živković, Jelena Velkovski, Zorana Iđuški, Marta Milosavljević, Ivona Momirović, Jovana Golubović, Mina Pavlica, Davor Perunović

 

Stručni saradnik za dramaturgiju: Marijana Aracki

Stručni saradnik za režiju: Ana Radivojević Zdravković

Stručni saradnici za kostim: Jasmina Petrović, Vida Radovanov,

Anja Aleksić, Pandora Andrejević

Stručni saradnik za muziku, korepetitor: Dragana Anđelić Bunjac

Dizajner svetla: Srđan Jovanović

Inspicijent: Vesna Petrović

Traje 1.50

Reprizno emitovanje: utorak 12.05. i sreda 13.05. od 18 časova

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top