Javor-Zimske carolije
Naslovna » Kultura » Knjige » Ostrvo Čuvara Oluje – Ketrin Dojl

Ostrvo Čuvara Oluje – Ketrin Dojl

Ostrvo čuvara oluje

O piscu: Ketrin Dojl (1990, Irska), diplomirala je psihologiju, a masterirala izdavaštvo. Neki od istinitih događaja iz života njenih predaka, koji su odrasli na ostrvu Aranmor, inspirisali su je da napiše Ostrvo čuvara oluja, i priču o porodici, hrabrosti i samootkriću. Voli filmove, trčanje i putovanja, i da o sebi piše u trećem licu.

Magična priča o avanturi i hrabrosti. Iz dubina mora, sa ostrva koje podrhtava s razlogom. Bira se novi Čuvar Oluje.

Kada je Fion Bojl stupio na ostrvo, tlo je počelo da podrhtava. Jedanput u svakoj generaciji bira se novi Čuvar Oluje, neko ko će posedovati njene moći i čuvati ih od neprijatelja. Kuća predaka ga čeka. Ali pod zemljom ga još neko čeka. Magija se budi, s namerom da ponovo zapali plamen starog sukoba.

Došlo je vreme da Fionov ekscentrični i tajanstveni deda odstupi.

Na početku romana upoznajemo Fiona i Taru, brata i sestru, koji odlaze kod dede na ostrvo Aranmor, jer se mama razbolela. Ili se, zapravo, nikad nije ni oporavila nakon smrti muža. Nijedno od njih dvoje ne želi da bude tu. Dedina kuća budi ljubopitljivost, sveće su posvuda. I sveće, ispostavlja se, igraju važnu ulogu u njihovim životima. Pramenovi dima svake zapaljene sveće put su u neko drugo vreme, buduće ili bivše, u događaje koji su se desili ili tek treba da se dogode. Fionov deda je Čuvar Oluje na Aranmoru. Upravlja olujama i čuva ostrvo od mračnih sila iz davne prošlosti. Fionovim dolaskom, tama počinje da se budi, a Fion mora da se suoči sa sopstvenim strahovima i da zaštiti one koje voli najviše.

Odnos Fiona i Tare je tipično tinejdžerski, sa zađevicama i bockanjima, ali ispunjen ljubavlju. Tara provodi mnogo vremena sa dečakom kog Fion ne voli, i sa njim je u potrazi sa pećinom koja ispunjava želje. Ali samo jednu želju po generaciji. Fion je u potrazi za tom istom pećinom i za sopstvenom željom. Njihova povezanost raste sa protokom vremena i događaja.

Veza između Fiona i njegovog dede je takođe vrlo dirljiva, puna radosti i ljubavi, ali nije takva bila od samog početka. Fion želi da čuje porodične priče od dede, one koje obuhvataju njegovog oca, koji je poginuo kao junak pre njegovog rođenja. To je sve što zna o njemu. I uz pomoć sveća želi da ga upozna. Hoće li uspeti?

Ostrvo samo može se doživeti kao lik u romanu. Živopisnih opisa, puno skrivenih lepota, ostrvo ima sopstvenu ličnost i pozdravlja Fiona, začikujući ga. Opisi vremena, oluja, oblaka i mirisa toliko su živi da dozvoljavaju čitaocu da postane stanovnik ostrva i miriše morski vazduh, sluša udaljenu potmulu grmljavinu i stoji u luci sa Fionom.

Ostrvo Čuvara Oluja doživljava se kao priča iz starih vremena, prepuna misterija i magije, porodičnih veza, ispričana uz vatru neke vetrovite noći. Priča o Fionu, njegovom dedi i njegovom ocu ima moć da čitaocu ogoli osećanja, sloj po sloj, da slomi srce, i zatim ga ponovo sastavi, osvetlivši ga iznutra.

Pogledajte i druge naslove u izdanju

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top