Naslovna » Dešavanja » Otvaranje Muzeja Savremene umetnosti

Otvaranje Muzeja Savremene umetnosti

muzej savremene umetnosti

 

Muzej savremene umetnosti biće otvoren 20. oktobra 2017. u 10.00, posle deset godina, izložbom „Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“.

Prvih sedam dana, do 27. oktobra u 10.00, publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i zidana je od 1960. do 1965. godine. Za posetioce je otvorena 20. oktobra 1965. Zdanje je 2007. zatvoreno za publiku, tada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije.

Poslednja faza radova okončana je u septembru 2017. Obnova ove reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. Muzej je posle ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima.

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, a sa ciljem da se što bolje predstave najznačajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire.

Danas, kolekcija muzeja broji više od 8.000 dela i prestavlja jedinstven prikaz razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na pomenutim područjima.

Nova izložba dela iz zbirki MSU obuhvata oko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a pored njega kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.

U okviru sedmodnevnog otvaranja izložbe „Sekvence“ u renoviranoj zgradi Muzeja savremene umetnosti planiran je i prateći program.

U saradnji sa Beogradskom filharmonijom, od 20. do 27. oktobra, nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc.

U isto vreme, zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, gost muzeja biće koreograf Jakopo Godani sa igračima kompanije Balet Frankfurt i postavkom sa baletskim igračima iz Srbije.

Za muzejsku publiku biće organizovan i muzički program na platou ispred muzeja uz džez kvartet Four Plus, DJ-a Bobana Petronija i DJ-a Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

Nema komentara.

Scroll To Top