U Moni dobijas vise
Naslovna » Aktuelno » Počela prijava za 100 evra!

Počela prijava za 100 evra!

 

Prijavljivanje za pomoć države svim punoletnim građanima u iznosu od 100 evra počelo je danas, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Svi punoletni građani mogu se prijaviti na internet adresi idp.trezor.gov.rs, a od šest časova jutros proradio je sajt za onlajn prijavljivanje građana za ovu pomoć.

Prilikom prijava građani će davati sledeće podatke: broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun.

“U petak 15. maja krenuće sa radom i kol centar, a broj telefona će biti objavljen u medijima“, naveo je ministar Mali.

On je naglasio i da u petak kreće isplata 100 evra za penzionere i one koje primaju socijalnu pomoć.

Prijava traje do 5. juna, a isplate će ići sukcesivno, na svakih pet dana će se isplaćivati.

Pravo na ovu pomoć imaju svi građani Srbije koji su na dan 24. aprila 2020. imali punih 18 godina i aktivno prebivalište u zemlji, sa važećom ličnom kartom. Prijava će biti moguća na dva načina: telefonom i putem interneta, i trajaće od 13. maja do 5. juna.

Penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći će svojih sto evra dobiti direktno na račune, bez potrebe da se prijavljuju. Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Ko od njih nema otvoren tekući račun, automatski mu se otvara namenski račun u Poštanskoj štedionici, koji se gasi čim se novac podigne. Ovim građanima, koji se ne prijavljuju posebno, isplata sto evra počinje 15. maja.

Svi ostali punoletni građani, ukoliko žele ovaj novac, moraće da se prijave. Isplata za njih počinje 1. juna. U ovu grupu spadaju i devizni penzioneri i svi oni koji koriste neku socijalnu pomoć, ali ne novčanu.

Broj telefona i upustvo za prijavu na internet portal Uprave za trezor, biće objavljeni najkasnije u četvrtak, bar tako je najavljeno u Ministarstvu finansija. Ko nema otvoren tekući račun, prilikom prijave treba da navede u kojoj banci želi da mu račun bude otvoren. I ovo je jednokratni račun, koji će se automatski ugasiti čim se novac podigne.

Novac nikako ne može da bude uplaćen na tuđi tekući račun.

Ko nema ličnu kartu – neće ni moći da dobije sto evra. Uslov je, prilikom prijave, da se ostavi broj lične karte i jedinstveni matični broj (JMBG). Kome je lična karta istekla tokom vanrednog stanja, moći će da dobije 100 evra bez podizanja nove lične karte.

S obzirom da se novac automatski uplaćuje isključivo penzionerima i primaocima novčane socijalne pomoći, to znači da će stariji građani, koji ne dobijaju penziju, kao i drugi korisnici socijalnih davanja moraju da se prijave kako bi dobili svoj novac. Isto važi i za građane Srbije koji primaju strane penzije – moraju da se prijave, pojašnjavaju u Ministarstvu finansija.

 

Izvor nova.rs

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top