Mona-Prolecno osvezenje
Naslovna » Aktuelno » Podneto 16.500 prijava za vrtiće

Podneto 16.500 prijava za vrtiće

Zaključno sa sredom 16. majem, predškolskim ustanovama podneto je oko 16.500 zahteva za upis u vrtiće. Konkurs je otvoren još danas i sutra, nakon ćega će se videti da li će prošlogodišnji rekord od 23.000 prijava biti oboren, ili je možda interesovanje za vrtiće sada manje.

– U 17 predškolskih ustanova, zaključno sa sredom podneto je oko 16.500 zahteva za 7.512 slobodnih mesta u vrtićima. Najveće interesovanje je za vrtiće na Novom Beogradu, Čukarici i Voždovcu, budući da su samo ove tri ustanove primile oko 6.200 zahteva roditelja, dok je najmanje podneto u Sopotu, Barajevu i Lazarevcu – ističe gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Ipak, već sada se više od dvoje dece “bori” za jedno mesto.

– Interesovanje roditelja nije iznenađenje, prošle godine smo imali rekordnih 23.000 zahteva, a nakon isteka konkursa u petak znaćemo da li će pritisak na beogradske vrtiće ove godine početi da slabi imajući u vidu da u ovom trenutku imamo istorijski broj upisane dece, odnosno oko 72.000 u državnim i privatnim vrtićima uz subvenciju grada – priča Gak.

Gak: Cilj je ukidanje liste čekanja

– Prošle godine smo uspeli da listu čekanja sa 10.000 smanjimo na 3.500 otvaranjem novih mesta i saradnjom sa privatnim vrtićima u kojim sada uz subvenciju grada boravi oko 13.700 dece. To je ujedno i odgovor onima koji ne uspeju sada odmah da dobiju mesto – nastavićemo subvencionisanje ali i otvaranje novih mesta u državnim vrtićima pre svega adaptacijom svih pogodnih prostora kao i prošle godine. Naš krajnji cilj je da ukinemo listu čekanja – kaže gradski sekretar i ističe da je situacija od starta bolja nego prošle godine, sa oko 10 odsto slobodnih mesta više.

“Brojke da ne plaše roditelje”

U Sekretarijatu očekuju i da većina predškolskih ustanova zatraži dodatnih 20 odsto proširenja kapaciteta i objašnjavaju da će se tačan broj odobrenih i podnetih zahteva znati u septembru.

Preliminarne liste biće objavljene 11. juna, sa izuzetkom Novog Beograda, gde će to biti nedelju dana kasnije. Nakon toga sledi period za žalbe (11-20. jun), a onda će biti formirane konačne liste, ali i liste čekanja.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top