Mona-Spa_Break
Naslovna » Aktuelno » Pomeranje sata u Srbiji?

Pomeranje sata u Srbiji?

pomeranje-sata-u-srbijiSvakog poslednjeg vikenda u martu se pomera sat i prelazi na letnje računanje vremena, da bi se potom poslednjeg vikenda oktobra vratili na zimsko računanje vremena. Dugo se polemiše o štetnom uticaju pomeranja kazaljki na satu po zdravlje ljudi. Ta praksa je ukinuta u Rusiji, Islandu, Belorusiji i Turskoj, a to bi moglo da se dogodi i celoj Evropi.

Poslanici Evropskog parlamenta predložili su odustajanje od režima letnjeg i zimskog računanja vremena u EU. Evropa i dalje razmatra temu pomeranja kazaljki zarad letnjeg računanja vremena.

A dok u Evropi raspravljaju o eventualnom ukidanju pomeranja kazaljki na satu, Srbija se sprema da napravi zakon o računanju vremena.
Cilj tog zakona je da se utvrdi jedinstveno računanje vremena na celoj teritoriji Srbije.

Posebna radna grupa sastavila je nacrt propisa, a on predviđa da građani Srbije i dalje poslednje nedelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke na satu pomere za jedan sat unapred. Taj sat vraćaće se unazad poslednje nedelje oktobra.

Međutim, pošto naša zemlja usklađuje svoje zakone sa evropskim, ukoliko se u EU donese odluka da se prekine letnje računanje vremena, to će morati da uradi i Srbija.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top