Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudna i lepa » Putovanje avionom za trudnice

Putovanje avionom za trudnice

fly

Putovanje avionom za trudnice: (Do) kada je bezbedno?

S obzirom na to da je često najudobniji, a svakako i najbrži način putovanja, avion je neretko izbor za putovanje na dalje destinacije. Međutim, za trudnice to ne može uvek postojati kao opcija. Do kada je bezbedno da trudnice putuju avionom?

Mišljenje stručnjaka je putovanje avionom ne predstavlja nikakav rizik za trudnicu i bebe jer ne postoje dokazi da promena vazdušnog pritiska ili nivo radijacije mogu da izazovu prevremeni porođaj ili neke komplikacije u trudnoći. Međutim, mnoge, pogotovo nove mame, izbegavaju da lete avionom tokom prvog tromeseca trudnoće zbog mučnina i iscrpljenosti, što naravno nije isti sličaj kod svake buduće mame.

Najbolje bi bilo prilikom planiranja putovanja avionom konsultovati se sa ginekologom, posavetovati se i izneti svoja pitanja i brige ukoliko ih imate, kako biste bili što pripremljeniji za putovanje, ukoliko je to vaša odluka. Takođe, o putovanju trudnica svaka avio kompanija ima drugačiju politiku, što je takođe potrebno proveriti prilikom planiranja puta.  Najčešće kompanije dopuštaju da trudnica do 36. nedelje normalne trudnoće koristi njihove avio usluge. Za rizične trudnoće dozovljeno je putovanje do 32. nedelje, dok većina kompanija od trudnica traži pismeni dokaz njihovog ginekologa da smeju da lete, ukoliko su već u 28. ili kasnijim nedeljama trudnoće.

Problemi i rizici trudnica tokom putovanja avionom

Krvni pritisak

Jedan od najčešćih problema kod svih putnika tokom letenja avionom je povišen krvni pritisak, a u najgorem slučaju i stvaranje krvnih ugrušaka, dok je kod trudnica rizik od toga dodatno povećan. Preporučuje se trudnicama koje putuju više sati avionom da redovno ustaju i da prošetaju, jer će im to pomoći da se bolje osećaju i da pokrenu cirkulaciju.

Periodi trudnoće

S obzirom na to da je svaki period trudnoće često obeležen nekim tegobama, svakak trudnica bi trebalo sa tim da se upozna i da shvati kako se njeno telo ponaša. Često su prva tri meseca trudnoće obeležena mučninama i malaksalošću, zbog čega ne bi trebalo to da pogoršavaju putovanjem avionom. Drugi tromestar, odnosno period između 14. i 28. nedelje je najstabilniji, pa se trudnice često u ovom periodu i najbolje osećaju, već su se privikle na drugo stanje i jednostavno imaju više energije – što znači da bi taj period trebalo da iskoriste za putovanje avionom, dok već u kasnijim nedeljama trudnoće postaje teško učiniti prevoz udobnim sa sve većim stomak, zbog čega bi opet trebalo izbegavati avione.

Udobnost i prijatnost

S obzirom na to da bi trudnice trebalo da imaju što udobnije uslove za putovanje, trebalo bi da biraju sedišta do prolaza ili u prvom redu gde će imati dovoljno mesta za noge (ukoliko im je potrebno da ih ispruže), ali i kako bi lakše izlazile do toaleta i prošetale kada im uspori cirkulacija.

Još sličnih tekstova OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top