Naslovna » Deca » Deca » Razvoj stopala do treće godine

Razvoj stopala do treće godine

razvoj-stopala-do-trece-godine

Kada svom detetu birate letnju obuću, važan je i izbor materijala od koga je napravljena. Detetova koža se direktno naslanja na postavu cipele, ili je od nje deli samo čarapa, obavezno pamučna.
Zbog toga postava treba da bude izrađena od prirodnog materijala. Najbolje je da to bude meka porozna koža koja lako upija znoj. Gornji deo obuće takođe treba da bude od prirodne kože, meke i porozne, koja će omogućiti nežnom dečjem stopalu da diše. Idealno je kada je ta koža ekološki obrađena, bez upotrebe hemikalija koje mogu dovesti do alergijskih reakcija.

Deca ne bi trebalo da nose papuče i klompe pre trećeg rođendana. I nakon navršene treće godine bolje je posavetovati se sa stručnim licem da li je dečje stopalo spremno za ovu vrstu obuće. Papuče i klompe ne obezbeđuju dovoljnu stabilnost pri hodu, a pogotovo ne pri trčanju. Nedovoljna snaga mišića je razlog što deca često zabacuju noge u stranu kada nose ovu vrstu obuće, a češće dolazi i do iskretanja stopala.

Pri izboru cipela za zimski period moramo voditi računa o nekoliko stvari. Pored do sada stalno ponavljanog zahteva da cipela bude duboka sa ojačanim petnim delom, najvažnije je izabrati materijal koji neće propuštati vodu.
U našoj populaciji je veliki procenat ljudi sa takozvanim visokim risom. Kod dece sa ovakvim stopalom unutrašnji svod se može videti već nakon rođenja. Najčešće u porodici te dece ima odraslih članova sa istim oblikom stopala koji, u najvećem broju slučajeva, pored problema sa nalaženjem odgovarajućih cipela, nemaju druge tegobe.
U slučaju ovog, uslovno rečeno, deformiteta, neophodno je posavetovati se sa lekarom koji će proceniti da li je potrebno da se sprovedu odgovarajuće vežbe ili je dovoljno samo praćenje razvoja stopala kod te dece. Pored svih već navedenih uslova koje treba da zadovolje, cipele za dete sa visokim risom treba da omoguće lako ulaženje stopala. To znači da deo cipele koji se šnira, odnosno zakopčava, bude što duži, čime se dobija široko otvaranje cipele prilikom obuvanja.

Da biste pravilno odabrali cipele detetu koje ima neki deformitet stopala, neophodno je da se posavetujete sa lekarom specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije, dečjim hirurgom ili ortopedom.

Dr Jelena Rakić Milanović, mr sc. med. – fizijatar
Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupič, Beograd
Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top