Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Rođeni za čitanje

Rođeni za čitanje

rodjeni-za-citanje

Radna grupa, koju čine pedijatri i bibliotekari, vodi projekat na nacionalnom nivou. Na lokalnom nivou biblioteke koordiniraju projekat na svom području, nabavljaju informativni materijal o projektu, popunjavaju knjižni fond i brinu se o opremi, organizuju kurseve za volontere koji će čitati deci, organizuju posebne kurseve za škole i učestvuju u finansiranju sličnih akcija.

Uloga pedijatara je da informišu roditelje o važnosti čitanja za celokupni razvoj deteta, pri čemu koriste znanja bibliotekara o knjigama za najmlađe i načinima čitanja. Pedijatri u javnom zdravstvu obrazovani su da, tokom zdravstvenih pregleda dece u dobu od 6 meseci do 6 godina, roditeljima pruže smernice o važnosti čitanja naglas. Kad god je moguće, detetu se daje nova knjiga prilikom posete, a roditelji se podstiču da koriste biblioteku.

NPL (Nati per leggere) podstiče pismenost, zalaže se za više čitanja roditelja svojoj deci, za više knjiga namenjenih deci kod kuće (pokazalo se da ima sve više dece kojoj je roditeljsko čitanje kod kuće jedna od omiljenih aktivnosti). NPL čitanje smanjuje vreme provedeno pred televizijom kada je dete pasivno. Ova činjenica ide u prilog tome da je dete više zaokupljeno i očarano čitanjem, nego gledanjem televizije.

Hvala sajtu: www.natiperleggere.it

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top