Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Samohrani roditelj

Samohrani roditelj

samohrani-roditelj

Samostalni staratelj je roditelj (otac, majka) koji je sudskim rešenjem dobio starateljstvo nad decom.
Samohrani roditelj (majka, otac) je roditelj koji je ostao udovac ili iz drugih objektivnih razloga u životu dece uopšte nije prisutna njihova majka ili otac.

Roditelj samostalni staratelj u situaciji u kojoj je drugi roditelj živ i ima određenu alimentaciju (bez obzira da li se ona redovno plaća ili ne) ne može biti samohrani roditelj. Pogrešnom upotrebom termina “samohrani roditelj” umanjuju se veliki realni problemi na koje nailaze pravi samohrani roditelji koji potpuno sami brinu o svojoj deci. Pravilna je upotreba termina “jednoroditeljska porodica”.

Grupa samohranih majki, odnosno samohranih očeva, ima mnogo podtipova: samohrani roditelji deteta ili dece sa smetnjama u razvoju, teškim stanjima i oboljenjima (praksa pokazuje da je u tim situacijama problem koji ima dete upravo razlog zbog kojeg je jedan od roditelja napustio porodicu), mlade ili maloletne samohrane majke, samohrani roditelji koji sami imaju smetnje u razvoju ili teška oboljenja…

Porodice samohranih roditelja se suočavaju sa različitim problemima, posebno ekonomske, socijalne i emocionalne prirode. Ovi problemi su naročito izraženi u našoj zemlji, jer su samohrani roditelji, zbog teške ekonomske situacije u Srbiji često prinuđeni da rade prekovremeno, te nemaju ni vremena ni načina da se ostvare u socijalnom i emocionalnom životu.

U Srbiji ima oko 79.000 samohranih roditelja, a za poboljšanje njihovog položaja nužna je promena nekoliko zakona, kao i precizna evidencija o njihovom broju.
Najugroženija je ona grupa samohranih roditelja koja je bez ikakvih prihoda. Postoje i oni koji se tako vode iako rade u sivoj zoni pa nemaju prioritet prilikom upisa u vrtiće.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top