Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Samopoštovanje

Samopoštovanje

samopostovanjeSamo kada volimo sebe i verujemo u sebe možemo dati svoj maksimum u odnosu sa drugima i poslu koji obavljamo. Samopoštovanje se gradi od malih nogu, dovodi u pitanje na različitim uzrastima, neguje i uvek iznova iskušava.

Pomozimo svom detetu da ga izgradi.

Pre svega radimo na svom samopoštovanju jer oni uče od nas posmatrajući nas i procenjujući. Budimo im pozitivan model ponašanja.
Skloni smo da primetimo i prokomentarišemo svaki postupak koji nam se ne dopadne ili smatramo nepoželjnim, a kritika je najsigurniji način da uništimo dečije samopoštovanje. U komunikaciji sa detetom treba oprezno ispoljavati negodovanja. Ukoliko dete uradi ili kaže nešto što smatramo da nije u redu, često je bolje pećutati nego pasti u zamku stalnog korigovanja.

Najlakše ćemo shvatiti težinu naizgled bezazlenih rečenica koje se često izgovaraju ako razmišljamo o njihovoj pozadini:
“Nemoj tako, ti to ne umeš, trebao si drugačije.”
“Zašto si to uradio? Nisi dobar čovek.”
“Ne govorim sa tobom zato što si…”
“Ne volim te zato što si takav, volela bih da imam drugačije dete.”
Svaki dečiji postupak ima svoj razlog i često ga nije teško prepoznati. Ako usmerimo svoju reakciju na razlog umesto na posledični postupak, rešićemo problem i izbeći zamku stalnog kritikovanja, a samim i tim šansu da narušimo dečije samopouzdanje.

Samopoštovanje…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top